Arvostele mun kouluruoka

Mikä yhdistää skotlantilaista koulutyttöä, julkiskokki Jamie Oliveria, malawilaista koulua ja Mikkelin Otavan 6a-luokkaa? Vastaus on kouluruoka. Otavan koululaiset arvostelevat kouluruokaansa tällä viikolla kansainvälisessä, kohua herättäneessa ruokablogissa.

Kotimaa
Kasvissosekeittoa lautasella.
Tarja Nyyssönen / Yle

Salamavalo räpsyy ja kynät sauhuavat lusikoiden kilinän seassa Otavan koulun ruokalassa. Luokallinen 12-vuotiaita arvostelee tällä viikolla omaa kouluruokaansa kansainvälistä ruokablogia varten.

- Kasvissosekeittoa, yök! on monen oppilaan ensi kommentti päivän lounaasta.

Annokset ovat pieniä, osa oppilaista uskaltaa ottaa oranssia keittoa vain muutaman lusikallisen. Ruisleipä ja juusto sen sijaan tekevät kauppansa. Noin puolet oppilaista juo maitoa, osa käyttää palan painikkeena piimää tai vettä.

- Ei ole minun lempiruokaa, toteaa kuutosluokkalainen Jenni.

Spagetti ja jauhelihakastike sen sijaan ovat niin Jennin kuin monen muunkin koululaisen lempikouluruokaa. Mutta jos ihan vapaasti saisi valita, olisi lounaana pitsaa, hampurilaisia ja limpparia.

- Jos toisin eväitä kouluun, toisin aina tortilloja, hampurilaisia ja ranskalaisia, toteaa kuutosluokkalainen Iiro ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei niihin kyllästyisi ikinä.

Pienillä teoilla voi olla isot seuraukset

Mikkelin Otavan koulun 6 A luokka on tällä viikolla kiinnittänyt erityistä huomiota kouluruokaan. Taustalla on opettajan bongaama kansainvälinen kouluruokablogi, joka kaipasi bloggaajia.

- Viime keväänä skotlantilainen 9-vuotias Martha Payne kyllästyi huonoon kouluruokaan. Hän aloitti netissä blogin, jossa kuvasi ja arvosteli jokapäiväistä kouluruokaansa. Tämä arvostelu ei Skotlannin kouluviranomaisia miellyttänyt ja Marthalta kiellettiin kuvien ottaminen koulussa. Tästä nousi kohu ja blogi sai julkisuutta ympäri maailmaa. Marthan blogille etsittiin jatkajaa tytön koulun kesäloman ajaksi ja minä ilmoitin meidän luokan mukaan, kertoo luokanopettaja Markus Torniainen.

Otavan koulun oppilaat Veera, Venla, Kasper ja Iiro sekä opettaja Markus Torniainen pöydän ääressä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Viikon ajan oppilaat arvostelevat kouluruokansa ulkonäköä, terveellisyyttä, maistuvuutta ja määrää. Joka päivä ruoka-annos kuvataan ja kuvat päivitetään nettiin blogitekstin yhteydessä. Itse ruoka-arvostelu syntyy luokan yhteistyönä, jonka opettaja kokoaa tekstiksi.

- Blogia seurataan eri puolilla maapalloa, ja meille on tullut paljon kommentteja kouluruoan hinnasta. Sitä ihmetellään, miten ruoka ei maksa oppilaille mitään, ja kuinka sitä voi ylipäätään alle eurolla per annos tehdä, Torniainen kertoo.

Ei ole perunaa kuoriin katsominen

Myös perunankuorista on keskustelua virinnyt, sillä monessa maassa perunat syödään joko kuorineen tai ne tuodaan valmiiksi kuorittuina pöytään. Viimeisimmässä blogimerkinnässä ruoan lisäksi on vastattu vapaa-aikaa koskeviin kysymyksiin.

- Suomessa koulu loppuu melko aikaisin, yhden kahden aikaan iltapäivällä. Maailmalla herättää kummastusta se, mitä oppilaat tekevät koulun jälkeen, kun vanhemmat ovat töissä.

Blogin myötä oppilaat ovat alkaneet miettiä kouluruokailua uudesta näkökulmasta. Jo muutaman päivän bloggaamisen jälkeen arvostus ilmaista, lämmintä ja terveellistä kouluruokaa kohtaa on noussut.

- Minä olen kyllä aina tykännyt syödä koulussa, mutta nyt sen ymmärtää vielä paremmin, miten hyvin asiat meillä ovat, kuutosluokkalainen Kasper kertoo.

- Joissain maissa kouluruoka maksaa paljon ja silti saa vain pienen annoksen, meillä saa ottaa ruokaa niin paljon kuin jaksaa syödä, Veera toteaa.

Myös suomalaisen kouluruoan terveellisyys on noussut keskusteluun oppilaiden keskuudessa. Selvää on, että kaikki eivät voi pitää kaikista ruoista, mutta kuutosluokkalaiset ymmärtävät miksi vaikkapa kasvikset ovat tärkeä osa ruokavaliota.

- Joissain maissa on paljon rasvaisempia ja epäterveellisempiä nuo ruoat, mitä kouluissa syödään, luokan tytöt pohtivat.