Hyppää sisältöön

Karvainen kaveri vähentää stressiä

Keski-Pohjanmaalle koulutetaan eläinkavereita tuomaan iloa ja vaihtelua esimerkiksi laitosten arkeen. Suomen Karva-Kaverit ry perustettiin 2011 ja yhdistys kouluttaa nyt eläinavusteiseen toimintaan eläimiä ja niiden omistajia eri puolilla Suomea.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Suomen Karva-Kaverit ry:n idea on tuoda eläinten avulla iloa ja vaihtelua normaaliarkeen esimerkiksi laitoksissa asuville, kouluihin tai päiväkoteihin. Eli paikkoihin, joissa eläimiä ei tavallisesti juuri näy.

Kavereina on nyt koiria, alpakoita, possuja ja marsuja. Kannuksessa ryhmään on ilmoittautunut kaksi kania koirien lisäksi.

Ihan kaikki eläimet eivät kavereiksi käy. Säikky ei saisi olla. Eläimen pitää pitää ihmisistä ja hellimisestä. Paikat, joissa käydään,  saattavat olla outoja ja meluisia, neuvoo Anu Pajala Kannuksen Maaseutuopistolta.

Tullaan, kun kutsutaan

- Me tulemme sinne, mihin pyydetään. Siellä ehkä kokoonnutaan yhteiseen tilaan, jossa eläimiä saa silitellä. Tämä lisää sosiaalista kanssakäymistä.

Esimerkiksi vanhainkodeissa ikäihmisten elämään tulee tuntoaistin käyttö, kun eläimiä saa silitellä. Ehkä myös kroppa saa uusia liikeratoja eläimen hellimisestä.

Tutkimustuloksia on paljon siitä, kuinka eläimet tekevät ihmisen terveydelle hyvää, tietää Anu Pajala Kannuksen Maaseutuopistolta.

- Tutkimustuloksia löytyy. Minusta on puhuttelevaa, että eläimellä on rauhoittavia ominaisuuksia. Eläinavusteisessa terapiassa eläimen mukaantulo poistaa jännitystilanteita ja keskustelun esteitä. Eläin luo rauhoittavaa vaikutusta.

Vuorovaikutus eläimen kanssa on todettu hyväksi.

- Eläimen kanssa ei tarvita sanoja. Eläimen kanssa toimitaan ruumiin kielellä, joka on kielellistä vuorovaikutusta aidompaa. Eläimen läsnäolo laskee verenpainetta ja sydämen sykettä.

Ryhmään mahtuu

Karva-Kavereita voi tilata käymään Keski-Pohjanmaalla vasta myöhemmin.

 Syyskuun 29. päivä Turun seudulta tulee kouluttajia, kouluttamaan toimivan ryhmän. Sitten testataan eläimet ja heidän ohjaajansa, käyvätkö he tähän toimintaan.

Vielä voi ilmoittautua karvaiseksi kaveriksi ja sen ohjaajaksi Keski-Pohjanmaalla, sillä opastusta saavaan ryhmään mahtuu vielä halukkaita, toteaa Anu Pajala.