Interaktiivinen Sona-peli tanssittaa ikäihmisiä

Helsingin Taavetinpuistoon on pystytetty seniori-ikäisille suunniteltu vuorovaikutteinen peli. Ikääntyvien ihmisten toiminnallisia palveluja kaivataan lisää.

Kotimaa
Pelaajia Sona-pelin päällä.
Leena Matula (vas.), Marja Mustakallio, Marjatta Leivo ja Matti Kolehmainen kokeilevat Sona liikunta- ja musiikkipeliä. Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Miina Sillanpää -säätiön hanke, maailman ensimmäinen senioreille suunnattu interaktiivinen Sona-peli, vihitään käyttöön torstaina. Helsinkiläinen Matti Kolehmainen pääsi muutaman muun seniorin kanssa testaamaan laitetta jo päivää aiemmin.

- Tämä peli on ilman muuta hyvä. Sehän laittaa meidät vanhat hyppimään ja leikkimään, Kolehmainen sanoo.

Muistia ja liikkuvutta testaava peli on räätälöity ikäihmisille sopivammaksi muun muassa hidastamalla pelinopeutta ja vaihtamalla musiikki hiphopista kansansävelmiin. Nuorille suunnattuja interaktiivisia pelejä on ollut olemassa jo pidemmän aika, ja sama mahdollisuus halutaan nyt avata ikäihmisille.

- Tällainen interaktiivisuus on tämän päivän ja varmasti myös tulevaisuuden asia, Miina Sillanpää -säätiön johtaja Eija Sorvari kertoo.

Se on kaiken a ja o, että sohvan pohjalle jääneet ikäihmiset saadaan liikkeelle.

Matti Kolehmainen

Kuntoutus aloitettava ajoissa

Sona-peli Taavetinpuistossa.
Sona vihitään käyttöön torstaina.Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen pitää tärkeänä sitä, että toiminnallisia palveluita tarjotaan ikääntyville ihmisille riittävän varhain. Hänen mukaansa se, kenen harteille toiminnallisten vanhuspalveluiden tarjoaminen kuuluu, on vielä epäselvää.

- Uskon, että syksyn kunnallisvaaleissa tulee esiin, miten tämä ikääntyvien ihmisten asia tässä maassa hoidetaan.

Säätiövoimin hankittu Sona-peli saa ainakin testiryhmän senioreilta innostuneen vastaanoton. Matti Kolehmaisen mielestä onkin tärkeää, että senioreille on tarjolla toiminnallisia palveluita.

- Se on kaiken a ja o, että sohvan pohjalle jääneet ikäihmiset saadaan liikkeelle, Kolehmainen sanoo.