1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lännenratsastus hurmaa vauhdikkuudellaan

Hevonen laukkaa kovaa vauhtia eteenpäin. 18-vuotias Rebecca Ylitalo huutaa "wou" ja hevonen lähtee liukumaan takajaloillaan kunnes se pysähtyy. Hurjalta näyttävä suoritus onnistuu erinomaisesti.

Kuva: Yle / Suvi Puusaari

Rebecca Ylitalo satuloi 15-vuotiasta Rudy-hevostaan treenejä varten. Hevonen saa suuren satulan, jossa on karjapaimenten nuppi sekä koristeelliset suitset.

Ratsastajalla on farkut, bootsit, kauluspaita ja stetson. Kypärää käytetään yleensä vain harjoituksissa. Tämän vuoden SM-hopeamitalisti hurahti lajiin lomamatkalla Italiassa.

- Olin pienenä innokas kouluratsastaja ja halusin päästä lomallakin hevosen selkään. Päädyimme äitini kanssa Italian lännenratsastustallille ja saimme kokeilla lajia. Ihastuin siihen niin, että päätin vaihtaa lajia. Vähän ajan päästä ostimmekin jo hevosen, Ylitalo nauraa.

Nainen miesten lajissa

Ylitalo kilpailee lännenratsastuksen kuningaslajissa, reiningissä. Siinä hevoset pyörivät takajaloillaan ympyrää, liukuvat, peruuttavat ja tekevät laukkaympyröitä. Tämän vaativimman lännenratsastuksen muodon maailman kymmenen parhaan joukossa on Ylitalon mukaan ehkä yksi nainen. Nuorta kokkolalaista se ei kuitenkaan haittaa.

- Se on aivan mahtava tunne, kun hevonen juoksee välillä todella lujaa ja pyynnöstä se pysähtyy tai liukuu niin sulavasti, Ylitalo kommentoi ratsastamista.

Tähtäimessä EM-kisat

Lännenratsastus on Suomessa vielä harvinainen harrastus. Kilpailijoita on vähän ja kouluttajia vielä vähemmän. Niinpä kokkolalainen joutuu viemään ratsunsa kesäksi Karkkilaan harjoitellakseen kisoja varten. Valmentajakin tulee Suomen rajojen ulkopuolelta.

- Meillä käy neljä kertaa vuodessa valmentaja Saksasta. Myös muista maista tulee satunnaisesti kouluttajia kertomaan näkemyksiään lajista, Ylitalo kertoo.

Lännenratsastus ei vielä tänä vuonna ollut olympialaji, mutta seuraaviin kesäolympialaisiin laji yritetään saada mukaan. Rebecan ja Rudyn seuraavat tavoitteet ovat kuitenkin ensi vuoden EM-kisoissa.

- Olisi hienoa päästä kisaamaan EM-kisoihin niin yksilö kuin joukkuepuolella. Sen jälkeen pitää katsoa, joutuuko Rudy eläkkeelle, Ylitalo sanoo.