Tutkimus: Ihmiskunta tarvitsisi puolitoista maapalloa tyydyttääkseen tarpeensa

Tutkimuslaitos on arvioinut, että kulutuksemme ylittää vuosittain luonnon rajat jo yhdeksän kuukauden kuluttua. Suomalaisten ympäristöä kuormittava vaikutus johtuu erityisesti korkeista kasvihuonekaasupäästöistä, mutta muilta osin Suomen ekologinen jalanjälki on EU-maiden pienimpiä.

luonto

Uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu tältä vuodelta loppuun.

Ympäristöminisiteriön ja luonnonsuojelujärjestö WWF:n mukaan keskiviikosta alkaen luonnonvarojen kulutus ylittää tuotannon, ja elämme yli varojemme.

Laskelma perustuu yhdysvaltalaisen Global Footprint Networkin mittauksiin.

Sen tarkoituksena on kertoa, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan ne luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen sitomiseen.

Maailman ylikulutuspäivänä ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja päästöjä.

- Kulutus- ja tuotantotapamme hävittävät lajeja ja niiden elinympäristöjä erityisesti trooppisissa maissa, joissa tuotetaan suuri osa länsimaalaistenkin käyttämistä hyödykkeistä tai niiden raaka-aineista, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan ihmisten on löydettävä tapoja tehdä vähemmästä enemmän.

- Hyvinvointi on saavutettavissa vain, jos kansallisia luonnonvaroja varjellaan eikä ylikuluteta maailman yhteisiä varantoja, Niinistö sanoo.