1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläinpäivystysten eriyttäminen takkuaa

Pien- ja suureläintenpäivystyksen erottaminen ei ole toteutunut kaikkialla lain vaatimalla tavalla. Ongelmana on löytää klinikoita, jotka suostuisivat pieneläinten viikonloppupäivystyksiin.

Kotimaan uutiset
Nasu-koira saa akupunktiohoitoa.
Yle

Eläinlääkintähuoltolain määräystä pieneläin- ja suureläinpäivystyksen eriyttämisestä noudatetaan huonosti. Esimerkiksi Etelä-Suomen alueen monissa kuntien päivystysrenkaissa sama eläinlääkäri hoitaa kaikki potilaat. Päivystyksen eriyttämisessä olisi omat etunsa.

- Se olisi helpotus päivystävälle eläinlääkärille, että hän voisi hyvällä omalla tunnolla siirtää vaativampaa hoitoa tarvitsevat potilaat tehokkaampaan hoitoon. Suureläimiä hoitava eläinlääkäri puolestaan voisi keskittyä niihin, eikä hänen tarvitsisi lähteä hoitamaan kissaa tai koiraa omalle klinikalleen, sanoo läänineläinlääkäri Antti Nurmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Erityttämisessä omat haasteensa

Päivystyksen eriyttämisen haasteena on, että alueelta ei välttämättä löydy yksityistä klinikkaa, joka olisi valmis ottamaan päivystyksen vastuulleen. Etelä-Karjalassa on tarkoitus vuoden lopulla selvittää pieneläinpäivystyksen järjestämistä eriytettynä.

Ongelmana ovat myös pitkät etäisyydet. Päivystävän pieneläinklinikan tulisi sijaita niin, että 90 % asiakkaista saa palvelun 100 kilometrin sisällä. Tämän vuoksi päivystysalueita ei voi kasvattaa liian suuriksi.

Helsingissä ja Espoossa tuotantoeläimien määrä on vähäinen suhteessa pieneläimien määrään. Siellä pieneläimien päivystys on järjestetty yliopiston eläinsairaalassa. Suureläimien hoidosta vastaavat yksityiset eläinlääkärit. Päivystysten eriyttämisestä malliesimerkki on puolestaan Päijät-Hämeestä. Päivystys on eriytetty niin, että tuotantoeläinpiirejä on kaksi ja pieneläimien viikonloppupäivystys on jaettu Lahdessa kolmen eri klinikan kesken.

Lue seuraavaksi