1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolet ruotsalaisnuorista luulee syövän tarttuvan

Lukiolaisten heikot tiedot syövän syistä pöyristyttävät tutkimuksen teettäjiä. He peräävät koulun vastuuta valistuksesta.

Tuore tutkimus on paljastanut isoja aukkoja ruotsalaisten lukiolaisten tiedoissa syöpäriskeistä. 44 prosenttia luulee, että leukemian voi saada leukemiapotilaan verestä. Toisaalta vain häviävän harva, seitsemän promillea, tietää alkoholin kasvattavan syöpäriskiä. Valistusta on lisättävä, huokaa tutkimuksen teettänyt järjestö.

Jotkut luvut tulivat meille shokkina.

Ung Cancerin pääsihteeri Julia Mjörnstedt

Nuoria syöpäpotilaita tukeva Ung Cancer -järjestö teetti tutkimuksen siitä, miten hyvin 16 - 20-vuotiaat ruotsalaiset ovat perillä syöpään liittyvistä kysymyksistä.

- Arvasimme, ettei tietämys olisi huimaa, mutta jotkut luvut tulivat silti shokkina, sanoo Ung Cancerin pääsihteeri Julia Mjörnstedt ja perää kouluja täyttämään valistustehtävänsä nykyistä paremmin.

Hänestä on kauheaa, että vain yksi prosentti tietää, että kohdunkaulasyöpää aiheuttavaa papilloomavirusta vastaan on olemassa rokote. Miltei kolmannekselle ei ole mennyt perille valistus tupakoinnin syöpäriskistä, ja puolelta on jäänyt kuulematta, että liiallinen auringonotto on pahasta. 

Syöpä on tuttu, syyt eivät

Kysymykset esitettiin miltei 950 lukiolaiselle läntisellä Göötanmaalla ja Skånessa. Suomessa vastaavaa tutkimusta ei tiettävästi ole koskaan tehty.

Nuorten tietämättömyys ei johdu siitä, etteivät he ole koskaan tavanneet yhtään syöpäpotilasta: vain 18 prosenttia vastasi siten, Mjörnstedt kertoo Göteborgs-Posten-lehdessä.

Ruotsissa sairastuu syöpään noin 800 alle 30-vuotiasta vuodessa, ja luku on kasvussa.