Sotilastarkkailija tunsi olonsa pelinappulaksi

Syyriassa sotilastarkkailijana toiminut suomalainen tunsi olonsa voimattomaksi koko operaation ajan. Lähinnä hän tunsi olevansa suurvaltojen pelinappula kaiken väkivallan keskellä.

Kotimaa

Syyriassa sotilastarkkailijana toiminut everstiluutnantti Rolf Kullberg on pettynyt siihen, miten vähän YK:n UNSMIS -operaatiosta lopulta oli apua syyrialaisille. Sinibarettien piti valvoa armeijan ja opposition taistelijoiden välistä tulitaukoa, joka ei pitänyt missään vaiheessa. YK:n turvallisuusneuvosto seurasi väkivallan raaistumista pääsemättä yksimielisyyteen minkäänlaisista toimista Syyrian suhteen.

- Etenkin siinä vaiheessa, kun operatiivinen toiminta piti rajoittaa minimiin, eikä ollut kuin koulu- ja sairaalakäyntejä sen verran, että pystyttiin YK-lippua näyttämään, niin välillä tuntui siltä, että täällä ollaan suurvaltapolitiikan pelinappuloina, Kullberg sanoi Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

YK-tehtävissä Golanilla ja Libanonissa toiminut Kullberg korostaa, että YK-operaation lähtökohtana on vaikuttaa ja auttaa.

- Jos ei sitä tehtävää pysty suorittamaan, niin silloin tietysti jää paha maku suuhun.

Viimeiset suomalaiset kotimatkalla

Operaation esikunnassa Damaskoksessa työskennellyt Kullberg palasi Suomeen heinäkuun lopulla. Viimeiset kolme suomalaistarkkailijaa lentää kotiin tänä iltana. Neljä kuukautta kestänyt operaatio lopetettiin, koska väkivalta kiihtyi entisestään ja kohdistui lopulta myös YK-tarkkailijoihin.

- Meidän partioita vastaan tehtiin tienvarsipommi-iskuja ja ajoneuvoja myös tulitettiin suoraan. Yhdessäkin ajoneuvossa oli 27 luodiniskemää, kun partioreissusta palattiin, eivätkä ne varmaan ihan vahingossa siihen tulleet.

Armeijan sotilaiden lisäksi YK-tarkkailijoiden saattuetta tulittivat Kullbergin arvion mukaan joskus myös opposition taistelijat. Useimmiten syyllisestä ei saatu varmuutta.

Operaation alkuvaiheessa tarkkailijat saivat tehdä partioretkiä rauhassa ja tuolloin syyrialaiset kerääntyivät uteliaina joukkoina YK-auton ympärille. Kullberg muistelee tunteikkaita hetkiä, kun tarkkailijoille esitettiin valokuvia kadonneista miehistä tai pojista ja anottiin apua heidän etsimisessään. Joillain alueilla suhtautuminen tarkkailijaryhmiin kuitenkin muuttui myöhemmin.

- Ihmiset tulivat vastaan ja sanoivat, että YK ei ole tervetullut. Syynä oli se, että edellisen käynnin jälkeen kylää oli alettu tulittaa tykistöllä kostoksi siitä, että ihmiset olivat olleet yhteydessä meihin.

Armeija aseellisesti ylivoimainen

Everstiluutnantti Kullberg arvioi, että aseettoman tarkkailijajoukon toimintaedellytykset olivat alun alkaen varsin vähäiset. Hän ei näe kummallakaan osapuolella olevan halua rauhanneuvotteluihin.

Taistelujen pitkittymistä ennakoi se, että oppositio on saanut hankittua raskaampaa aseistusta kuten helikopterien ja hävittäjien tulittamiseen käytettyä ilmatorjunta-aseistusta. Kullberg arvioi armeijan kaluston sekä määrältään että laadultaan kuitenkin vielä ylivoimaiseksi.

- Paljon pitäisi tapahtua, että voimasuhteet kääntyisivät opposition hyväksi.

Syyrian väkivallan määrä ja raakuus havahdutti kokeneen sotilastarkkailijan. Eniten hän suree naisten ja lasten kohtaloa.

- He eivät halua mitään muuta kuin väkivallan loppua ja paluuta takaisin normaaliin elämään.