Risikko pitää vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksia liian kalliina kunnille

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mielestä SDP:n ajama laitoshoidon henkilöstömitoituksien kirjaaminen vanhuspalvelulakiin tulisi liian kalliiksi kunnille. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson puolestaan katsoo, että arviot ovat liioteltuja.

politiikka

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) jatkaa vanhuspalvelulakisuunnitelmien arvostelua. Ylen A-Studiossa vieraillut Risikko katsoo, että sitovien henkilöstömitoituksien kirjaaminen lakiin korostaisi laitoshoitoa ja tulisi kalliiksi kunnille.

Risikko katsoo, että sitovien henkilöstömitoituksien sisällyttäminen vanhuspalvelulakiin tarkoittaisi vanhustyön siirtämistä kotihoidosta laitoshoitoon.

- Siinä nimenomaan se satsaus on sinne laitoshoitoon. Mutta jos painopiste menee laitoshoitoon, niin laitoshoito lisääntyy. Eikä kukaan halua laitokseen, Risikko totesi A-Studiossa.

Yle Uutisten haastattelema peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) katsoo, että Risikon väite ei pidä paikkaansa. Ministeri on jopa valmis antamaan laille uuden lempinimen.

- Tätä vanhuspalvelulakia voisi oikeastaan kutsua kotihoitolaiksi, koska kotiin vietävät palvelut on ensisijainen vaihtoehto ja vain mikäli vanhus on niin huonossa kunnossa, että ei selviä kotiin vietyjen palvelujenkaan avulla omassa kodissaan, niin vain silloin voidaan lähettää vanhainkotiin tai tehostettuun palveluasumiseen.

Kuntaliitto on arvioinut, että jos lakiin kirjataan vaatimus seitsemästä hoitajasta kymmentä hoidettavaa kohti, tästä aiheutuu 240 miljoonan euron lisäkustannus vuodessa. Tähän tarttui myös ministeri Risikko. Hän muistuttaa, että kuntien resursseista on jo jouduttu nipistämään.

- Ei voi olla niin, että me tehdään laki, jota kunta ei voi toteuttaa, Risikko sanoo.

Guzenina-Richardsonin vastaus on, että Kuntaliitto laskee väärin. Hän luottaa sosiaali- ja terveysministeriön laskelmiin, joissa henkilöstömitoituksen hintalappu on pienempi, 146 miljoonaa euroa vuodessa.

- Kuntaliitolla on perinteisesti ollut hieman korkeammat arviot kuin ministeriöillä, toteaa Guzenina-Richardson.

Erilaisia laskelmia ja näkemyksiä yritetään torstaina sovittaa yhteen, kun hallituksen sosiaali- ja terveyspoliittinen työryhmä istuu pohtimaan vanhuspalvelulakia.