Höljäkän kylällä työ näkyy

Nurmeksen Höljäkän kylällä on tehty viimeisen vuoden aikana mittavia rakennustöitä kylätoiminnan ylläpitämiseksi ja asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Suurin urakka on ollut teatterikatsomo varastorakennuksineen.

Höljäkkä, Nurmes
Näkymä Höljäkkä Areenan katsomosta näyttämön suuntaan.
Höljäkkä Areena valmistui kesän alussa 2012. Siihen kuuluu katettu katsomo, esiintymisalue ja varastorakennus.Heikki Haapalainen / Yle

Noin 20 kilometriä Lieksaan suuntaa sijaitsevalla Höljäkän kylällä ei eletä ”tumput suorina”. Kylän raittia ja sen lähiympäristöä on kohennettu monellakin eri tavalla. Kesän alussa valmistui noin 400:lle katsojalle tarkoitettu katettu katsomo ja suuri varastorakennus pukeutumistiloineen. Rakennus toimii myös lavasteena. Rakentamisen lisäksi kylän yhteisiä alueita on ehostettu ja kunnostettu talkoovoimin.

Kylällä on vakituisia asukkaita noin 130. Kyläyhdistys perustettiin kylälle tammikuussa 2005 jatkamaan siihen saakka toimineen kylätoimikunnan tehtäviä.

Höljäkän Nuorisoseuran sihteeri Jaakko Korhonen kertoo, että työtä on riittänyt:- Höljäkkä Areenan paikka oli ennen ränsistynyt ryteikköinen monttu. Sen raivaaminen oli aikamoinen urakka ja itse Areenan rakentaminen vaati monia käsipareja ja lukemattomia talkootunteja.

Höljäkkä Areenan paikka oli ennen ränsistynyt ryteikköinen monttu

Jaakko Korhonen

- Rakentamistöihin ja alueen maisemointiin saatiin onneksi myös EU-rahaa, joten joillekin voitiin maksaa myös palkkaa.

Samaan aikaan kesäteatterin rakentamisen kanssa ehostettiin myös ympäristöä ja osin työt ovat vieläkin meneillään. Muun muassa Areenan ja nuorisoseurantalon välimaastossa on Everikin puisto, joka on saanut nimensä tilasta, josta alue on lohkaistu.

Höljäkkä-nimen arvellaan tulleen väljästä vesialueesta Retusaaren ja mantereen välissä. Toinen selitys on, että kun Pielisellä käy kova myrsky, niin se on silloin ”höljäkkä”. Yksi arvelu on puolestaan se, että paikalla oli asunut Höljäkkä-niminen parantaja.

Nuorisoseurantalo on jo seniori-iässä

Nuorisoseura perutettiin kylälle vuonna 1901 ja nykyinen nuoriseurantalo rakennettiin vuonna 1932. Toiminnan vireydestä kertoo muun muassa se, että Höljäkän nuorisoseura valittiin v. 2003 valtakunnalliseksi vuoden nuorisoseuraksi.

Nuorisoseurantalon sisätilat soveltuvat kokouskäyttöön, opintopiireille ja tietysti juhlatilaisuuksiin, sillä juhlasalissa on edelleen hyvässä kunnossa oleva esiintymislava. Ja jos tarvitaan lämpöä talon sisälle , niin sitä saa komeista parimetriä korkeista kamiinoista, jotka ovat Valtimon kirkon entiset lämmityskamiinat.

Kiskot kiiltävät Höljäkän kylällä

Oleellinen osa kylän historiaa on ollut rautatie. Nurmekseen on matkaa rautateitse noin 15 kilometriä ja Lieksaan noin 35 kilometriä.

Rautatie kulkee aivan kylän sivuitse ja paikallisjuna pysähtyy myös Höljäkässä. Kylän vanha asemarakennus on edelleen paikallaan ja sen omistaa kylällä toimiva Iivari Mononen Oy. Rakennus on kunnostettu kokouskäyttöön ja sitä käyttää pylväsyhtiön lisäksi myös muun muassa kyläyhdistys.

Höljäkän kohdalla kiskot haarantuvat siten, että pistoraide vie Höljäkkä oy:n pylvästuotantolaitokselle. Höljäkkä oy:n omistaa maakunnallinen Iivari Mononen oy. Yhtiön vie pääasiassa kyllästettyjä tele- ja sähköpylväitä muun muassa Lähi-itään.

Uutta kunnostetaan ja vanhaa hoivataan

Höljäkän kylän ulkoinen ilme ei näytä millään muotoa hiipuvalta, päinvastoin. Muun muassa kylän keskustassa sijaitsevaa entistä kyläkauppaa kunnostetaan asuinkäyttöön. Siitä tulee entistä ehompi paluumuuttajan uusi koti.

Kylätoiminnassa on erikoista myös kylän hautausmaan hoitaminen. Joitakin satoja metrejä nuorisoseurantalosta sijaitsee vanha hautausmaa. Metsän katveessa sijaitsevaa hautausmaata hoidetaan talkoilla ja työnjälki myös näkyy.

Huolenpitoon metsäisellä ja vesirikkaalla alueella kuuluu myös kalakannan ja riistanhoito, joista vastaavat Höljäkän kalaveden osakaskunta ja Höljäkän Erä.