Kyyn purema koira syliin ja lääkärille

Kyyn puremalle lemmikille ei saa antaa kyytablettia, sillä se kuormittaisi entisestään käärmeen myrkyn rasittamia munuaisia. Sen sijaan kyyn purema eläin on aina syytä viedä lääkärin tarkastettavaksi.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kyyn purema aiheuttaa lemmikille voimakasta turvotusta ja kipua. Käärme puree lemmikkiä yleensä raajaan, kuonoon tai kaulaan.

Kipu, ontuminen ja turvotus sekä hengitysvaikeudet ovat merkkejä kyyn puremasta, eläinlääketieteen kandidaatti ja Lahden kaupungin eläinlääkärin sijainen Anniina Karvinen tietää.

Kyyn pureman erottaa hyönteisen pistosta voimakas turvotus. Tassu saattaa paisua normaalista kaksin- tai kolminkertaiseksi. Puolestaan kuono turpoaa näkyvästi niin hyönteisten kuin kyyn pureman seurauksena.

Aina, kun kyy puree, tulee hakeutua eläinlääkärille välittömästi.

Anniina Karvinen

Myös hyönteisen pisto voi olla lemmikille kohtalokas - allerginen eläin voi jopa kuolla pistoon. Riski on suuri varsinkin silloin, jos lemmikki on pieni, nuori tai sen vastustuskyky on heikentynyt.

- Aina, kun kyy puree, pitää hakeutua eläinlääkärille välittömästi. Yksittäiset hyönteisten pistot eivät aina vaadi lääkärillä käyntiä. Jos pistoksia on useampi, lääkärillä on syytä käydä, Karvinen painottaa.

Kyytabletit kuormittavat lemmikin munuaisia

Kyyn purema lemmikki on pidettävä mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkky ei pääse verenkiertoon. Nykyohjeistuksen mukaan kyytablettia ei kannata antaa lemmikille, koska kyyn myrkky kuormittaa eläimen munuaisia, joten lisäkuormitusta kortisonilla on syytä välttää.

Hyönteisten puremiin kyytabletin saa antaa ensihoitona.

- Annostus on yksi tabletti kymmentä elopainokiloa kohden. Jos koiran hengitystiet ovat uhattuna ja ne turpoavat niin voimakkaasti, että koiralla on hengitysvaikeuksia, kyytabletin voi antaa ensiapuna.