1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äijävirkkaus koukuttaa

Kokkolassa äijien virkkausillat houkuttelevat lukuisia miehiä virkkaamisen pariin. Virkkausiltojen suosio kertoo järjestäjän mukaan siitä, että kouluaikainen vastakkainasettelu on ohi. Parhaimmillaan koristeellisten huivien parissa parveillee niin lentokapteeneita kuin kokonaisia bändejä.

Jakke Holvas ja Jyrki Tiainen virkkaavat Aamu-tv:n studiossa.
Aamu-tv:ssä vieraili lankakauppias Jyrki Tiainen, joka on ottanut tehtäväkseen levittää käsitöiden tekemisen ilosanomaa juuri miehille. Tiainen järjestää Kokkolassa ja Helsingissä äijävirkkausiltoja.

Kokkolalainen lankakauppias Jyrki Tiainen innostaa miehiä käsitöiden ihmeelliseen maailmaan. Ajatus äijävirkkauksesta lähti New Yorkista.

- Olin vaimoni kanssa matkalla ja huomasin, että melkein kolmasosa käsityökauppojen asiakkaista oli miehiä. Tuli ajatus, että miehet voisivat olla kiinnostuneita käsitöistä täälläkin, virkkausvääpeliksi itseään kutsuva Tiainen kertoo Ylen aamu-tv:ssä.

Uskon, että tässä on sellainen ison buumin mahdollisuus Suomeen.

Hän alkoi järjestää miehille erityistä äijävirkkausta. Uumoilu kiinnostuksesta ei mennyt metsään. Virkkausiltoihin ovat löytäneet kaikenikäiset miehet. Iltoihin ovat tulleet isät poikineen ja kaikenlaiset kaveriporukat.

- Kerran oli kokonainen bändikin. Ihan kaikenlaisia ja kaikenlaisia, lentokapteenista lähtien. Nyt uskalletaan kokeilla jotain uutta. Tietynlainen rohkeus ja huumori yhdistää näitä äijiä.

Äijät taipuvat käsitöihin vääpelin komennossa

Tiaisen periaatteena on, että virkkausvääpeli opettaa kerran ja kerrasta opitaankin. Varmistuksena televisioruudulla pyörii virkkausvideo, josta voi katsoa mallia. Mutta esimerkiksi rypytettävät kaulahuivit syntyvät Tiaisen mukaan jokaiselta osallistujalta, jopa puolessa tunnissa. Myös monimutkaisempiakin tekniikoita kokeillaan.

Tiaisen mukaan miesten vähäinen käsityöharrastuneisuus johtuu siitä, että kouluaikainen käsityöopetus on liian kahtiajakoista. Jako poikien käsitöihin ja tyttöjen käsitöihin karkottaa miehet jo pienestä pitäen käsitöiden parista. Mutta nyt maailma on Tiaisen mukaan muuttumassa.

- On tullut tää ns. hip hop -sukupolvi, joka virkkaa itse omat piponsa.

Äijävirkkauksen niittämä suosio lupaa virkkausilloille jatkoa.

- Uskon, että tässä on sellainen ison buumin mahdollisuus Suomeen.