1. yle.fi
  2. Uutiset

Rapujuhlissa saa ryystää ja maiskutella

Saksiniekkojen syöminen on työlästä, mutta palkitsevaa puuhaa. Kokematonta saattaa jännittää ensikosketus rapuun, mutta rapujuhlien säännöt on tehty rikottaviksi. Rapupöydässä saa imeskellä, pureskella ja laittaa veitsen suuhun.

ilmiöt
Lautasella rapuja.
Minna Matintupa / Yle
Lautasella rapuja.
Minna Matintupa / Yle

Loppukesä on rapujuhlien aikaa. Vaikka saaliit ovat tänä vuonna olleet vaihtelevia, on rapuja saatavilla ainakin pakastealtaassa.

Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi keittelee rapuja rutiinilla.

- Keittoliemeen laitetaan viisi litraa vettä, pari desiä merisuolaa ja muutama pala sokeria. Ravut laitetaan kiehuvaan veteen tillin kanssa ja annetaan porista noin 6-8 minuuttia ravun koosta riippuen, Timperi ohjeistaa.

Elävien rapujen kokkauksessa pitää Timperin mukaan olla erityisen tarkkana.

- Niiden pitää todellakin olla eläviä keitettäessä. Yksikin kuollut rapu voi saastuttaa koko satsin ja siinä on ruokamyrkytysvaara.

Herkkupala löytyy pyrstöstä.

Kati-Erika Timperi

"Tilli suussa, kruunu päässä, sinut pöytään kannetaan"

Rapujuhlia on kutsuttu isojen ihmisten lastenkutsuiksi. Tarkoitus on ennen kaikkea pitää hauskaa, mutta juhlavassa tilaisuudessa myös puitteiden pitää olla kunnossa.

Marttojen rapupöytä on katettu oikeaoppisesti liinoin ja rapuveitsin. Jokaisen ruokailijan edessä on käsien huuhtelua varten kulhollinen sitruunalla ja tillillä höystettyä vettä.

- Rapukaulurilla kannattaa suojata vaatteet, sillä syödessä roiskuvista ravun sappinesteistä jää sitkeitä tahroja. Niihin ei tehoa kuin valkaisuaine, Timperi neuvoo.

"Paahtoleivän päällä sulle snapsikylpy annetaan"

Rapujen syöminen on monivaiheista, eikä varsinaista vatsantäytettä muutamasta ravusta juurikaan irtoa.

- Ei se oikeasti ole niin vaikeaa kuin moni luulee. Rapujuhlilla saa imeskellä ja ryystää ruokapöydässä, eikä aloittelijan kannata nolostella, Timepri lohduttaa.

Ravun kuoriminen kuullostaa brutaalilta, eikä siinä pidäkään hienostella. Syöminen aloitetaan saksista, jotka väännetään nivelestä irti. Sitten yksinkertaistettuna imeskellään, väännellään, taitellaan, leikataan ja taas imeskellään.

- Herkkupala löytyy pyrstöstä. Tumma suoli kannattaa kuitenkin poistaa, ennen kuin lihan popsii suuhunsa.

Rapujuhlien ensikertalaisten kannattaa myös viritellä äänihuuliaan jo hyvissä ajoin. Yhteislaulu kun kuuluu olennaisena osana loppukesäiseen illanviettoon.

Ja jotta laulu raikaisi, ravut huuhdotaan alas snapsien kera. Esimerkiksi akvaviitti tai muu maustettu ryyppy kruunaa kokemuksen.

Lue seuraavaksi