Vaalimaan tullille palkinto otsonikerroksen suojelusta

Vaalimaan raja-asemalla jäi keväällä 2011 kiinni rekka, joka kuljetti kiellettyä ainetta sisältäviä kaasupulloja. Kaasupullot oli piilotettu keramiikkalastin sekaan.

Kotimaa
Kielletty kylmäaine oli pakattu lastin takaosaan. Peitoksi oli kasattu koriste-esineitä.Petri Hiironen

Vaalimaan tulli saa palkinnon otsonikerroksen suojelusta.

Tullissa jäi keväällä 2011 kiinni rekka, jonka keramiikkalastin sekaan oli piilotettu toistatuhatta otsonikerrosta heikentäviä aineita sisältävää kaasupulloa. HCFC-22-yhdisteen maahantuonti, vienti ja kauttakuljetus ovat kiellettyjä Euroopan unionin alueella.

Tulli löysi kaasupullot rekan läpivalaisussa. Tullilaboratorio tutki lastin ja tutkimukset osoittivat, että kaasupullot sisälsivät kiellettyä yhdistettä.

YK:n alaisuudessa toimiva ECA myöntää Vaalimaan tullille palkinnon otsonikerroksen suojelemisesta.

Palkinnon saajien joukossa ovat Suomen lisäksi Kiina, Euroopan unioni, Kirgisia, Makedonia, Venäjä, Serbia ja Uzbekistan.

Kyseiset maat takavarikoivat heinäkuun 2010 ja elokuun 2012 välisenä aikana yhteensä noin 70 erilaista laitetta ja lähes 3 000 kaasupulloa, jotka sisälsivät HCFC-22-yhdistettä.

Tulliylitarkastaja Anu Koskelan mukaan Vaalimaan takavarikko oli huomattavan suuri, eikä vastaavia tapauksia ole Tullin tietojen mukaan aiemmin paljastunut Suomessa. Tapaus on syyteharkinnassa.

Palkinnot jaetaan lokakuussa Istanbulissa.