Lentopalloilijoita jäi kortistoon Oulussa

Sun Volley luopui keväällä sarjapaikastaan, ja kaikki voimavarat panostetaan nyt lentopalloseura Ettaan. Paikallinen liigalentopallo vahvistuu, mutta samalla moni pelaaja jää tyhjän päälle.

urheilu
Sun Volleyn luovuttua liigapaikasta joukkueen entinen pelaaja Sampsa Aitta on keskittynyt beachvolleyn pelaamiseen.
Tuomas Hirvonen / Yle

Oulussa on tukku mieslentopalloilijoita vailla liigajoukkuetta, kun ylimmällä sarjatasolla pelataan tulevalla kaudella vain yhden oululaisjoukkueen voimin. Sun Volley luopui keväällä liigapaikasta, ja menestystä haetaan nyt satsaamalla kaikki resurssit lentopalloseura Ettaan.

Sampsa Aitta pelasi viime kaudella Sun Volleyssa, eikä pelurille ole vielä löytänyt uutta joukkuetta. Jos pikkupojasta asti joka kausi palloa takonut urheilija päätyy pitämään välivuoden, on keksittävä uusia ajanviettotapoja.

- Punttisalilla tullee varmaan käytyä enempi. Kyllä urheilun merkeissä kuluu aika siitä huolimatta että vaikka ei liigatasolla lentopalloa pelaisikaan, Aitta pohtii.

Alueen lentopalloväki on yhtä mieltä siitä, että yhden liigajoukkueen taktiikka on oikea valinta. Voimavarojen keskittämisellä haetaan menestystä ja yleisömäärän kasvua. Päätös ei tullut yllätyksenä kenellekään.

- Siitä on hyviä esimerkkejä Rovaniemeltä. Muutaman vuoden se menee, mutta sitten on yhdistyttävä tavalla tai toisella, miettii lentopalloseura Ettan valmentaja Olli Kuoksa.

Kuoksa arvioi, että pelaajatkin tiesivät mitä tuleman piti.

- Kyllähän se harmitti mutta ei se kyllä yllätyksenä tullut loppujen lopuksi, vahvistaa Aitta.

Rusinat pullasta

Joukkueen kasaamisessa oli tänä kesänä valmentajan markkinat. Rusinat pystyi napsimaan pullasta, eikä kompromisseja tarvinnut tehdä, kun pelaajista oli suorastaan ylitarjontaa. Sun Volleysta Ettaan mahtui neljä pelaajaa: Juha Aho, Mikko Kallioniemi, Anssi Hakala ja Ville Sorvoja. Joukkueen kokoaminen ei kuitenkaan ole puhdasta matematiikkaa.

- Ei se aina ole niin, että kahdesta hyvästä liigajoukkueesta tulee yksi superjoukkue. Joukkueen rakentaminen on aina aloitettava alusta, arvioi Kuoksa.

Ettan tavoitteena on olla Suomen mestari keväällä 2014. Mestarijoukkueen runko on Kuoksan mukaan nyt kasassa.

- Jos ei tänä vuonna tule menestystä, niin ensi kauteen haetaan suuria täsmähankintoja ja laitetaan kaikki munat samaan koriin.

Välisarjoja kaivataan

Ettan ja Sunin listoilla oli viime kaudella yhteensä kolmisenkymmentä pelaajaa. Heistä noin puolet on nyt etsinyt joukkueen eri paikkakunnalta tai ripustanut pelikengät naulaan. Kaikille halukkaille annettin mahdollisuus yrittää Ettaan, mutta lopullisessa kokoonpanossa paikkoja oli rajattu määrä.

- Nuorille tänne asettuneille pelaajille se saattaa olla ikäväkin tilanne, mutta sellaista se on kaikilla työmarkkinoilla. On siellä nokialaisiakin, summaa Kuoksa.

Kuoksa painottaa, että sarjaportaita tarvittaisiin lisää ala- ja juniorisarjojen ja liigapalloilun välille. Oululainen 1-sarjajoukkue olisi oiva vaihtoehto väliinpudonneille pelaajille, mutta sellaista ei ole tarjolla. Oulunsalon Vasama on hakenut 2-sarjapaikkaa, ja lisäksi Oulussa voi pelata lentopallon aluesarjaa.

Iita Pirttikoski