1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hepokatit

Lehtohepokatti sirittää nyt Satakunnassakin

Maamme etelärannikolla aiemmin viihtynyt lehtohepokatti on nyt löytänyt tiensä Satakuntaan. Luvian Säpissä tehty havainto on tiettävästi ensimmäinen maakunnan alueella.

Kuva: Karri Jutila

Satakunnassa on tehty havainto lehtohepokatista. Maantieteilijä Karri Jutila löysi sirittävän lehtohepokatin Luvian Säpistä 21.8.2012. Hänen mukaansa havainto on tiettävästi ensimmäinen maakunnan alueella. Lajin pitkään vakiintunut levinneisyysalue Suomessa on ollut rannikkoalue Porvoosta Uuteenkaupunkiin.

Lehtohepokatti (Tettigonia viridissima) viihtyy niityillä, pensaissa ja lehtipuissa. Ilta- ja yöaktiivinen hepokatti sirittää minuutteja jatkuvaa yhtäjaksoista sirinää syyskesällä hankaamalla siipiään vastakkain. Toisesta Satakunnassa esiintyvästä kookkaasta hepokattilajista, niittyhepokatista (Decticus verrucivorus) sen erottaa äänen ohella värityksestä ja siivistä: tasaisen vaaleanvihreän lehtohepokatin siivet ulottuvat huomattavasti takaruumista pidemmälle.

Jutila on odottanut lajin saapumista maakuntaan jo vuosia. Hän vieraili Säpissä viimeksi kuukausi sitten, eikä lehtohepokatteja esiintynyt alueella vielä silloin.

Lehtohepokatti esiteltiin tällä viikolla Radio Suomen Viikon luontoääni -sarjassa.