Bussiliikenne odottaa kilpailutusta

Jyväskylässä bussin kertalippu maksaa 3,20 euroa yhtä linjaa lukuun ottamatta. Paikallisliikenne avautuu kilpailulle parin vuoden sisällä. Halvoilla pikavuoroilla profiloitunut Onnibus mielii kaupungin reittimarkkinoille.

Kertalippu
Linja-auto pysäkillä Jyväskylän keskustassa.
Isto Janhunen / Yle

Jyväskylän paikallisliikennettä on vuosikymmeniä hoitanut Jyväskylän Liikenne. Nyt EU vaatii, että kunnan tai valtion tukemaa joukkoliikennettä ei voi antaa yhdelle toimijalle. Niinpä Jyväskylänkin paikallisliikenne kilpailutetaan.

Tällä hetkellä yhtä kaupungin bussilinjaa liikennöi Onnibus Oy:n alainen Mennään Bussilla -niminen yhtiö. Jyväskylän Liikenne luopui reitistä kannattamattomana.

Onnibus aikoo edelleen olla mukana kilpailemassa, kun markkinat vapautuvat.

- Paras lopputulos saataisiin varmaankin siten, että olisi monta toimijaa, jota kirittävät toisiaan. Kilpailun avaaminen ei ole tärkeä mahdollisuus vain Onnibusille, vaan kaikille suomalaisille liikennöitsijöille, jotka on pidetty pois markkinoilta. Tämä mahdollistaa rehellisen kilpailun, sanoo Onnibus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö.

Kertalippu ei kannata

Eri kaupunkien lippuhinnat eivät ole keskenään vertailukelpoisia, muun muassa siksi, että kaupungit tukevat paikallisliikennettä eri tavoin. Paikallisliikenne on kilpailutettu pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Niissä kertalippu on selvästi halvempi kuin Jyväskylässä.

- Me olemme satsanneet siihen, että enemmän joukkoliikennettä käyttäviä tuetaan enemmän. Kuukausikortin käyttäminen on meillä halvempaa. Eli jos käyttää bussia, niin kannattaa käyttää näitä muita lipputuotteita kuin kertalippua, sanoo Jyväskylän apulaiskaupungininsinööri Kari Ström.

Jyväskylän Liikenne on perustellut kertalipun hinnan kustannuksilla, mutta 3,20 ei ole kiveen hakattu. Mennään Bussilla veloittaa linjansa kertalipusta kaksi euroa.

- Koska me menemme kolmella eurolla Turkuun, niin mielestämme se kaksi euroa on kohtuullinen hinta tästä kuuden kilometrin matkasta, perustelee toimitusjohtaja Ilpo Luoma-aho.