Siirry digiaikaan tai kuole

Siirtyminen digiaikaan on elokuvateattereiden kohtalonkysymys. Suomessa elokuvateatterit on digitalisoitu jo lähes 100 prosenttisesti, mutta muutamat teatterit pyörittävät vielä filmikelaa. Janakkalan Tervakoskella uusi aika alkaa sen sijaan perjantaina.

Kotimaa
Elokuvateatterin digiprojektoria otetaan käyttöön.
Timo Leponiemi / Yle

Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmanin tähdittämä "Tie pohjoiseen" saa ensi-iltansa perjantaina. Erityisen merkittävää ensi-iltapäivä on monella pienellä paikkakunnalla, kun uutuusleffan perään ei tarvitse lähteä "isolle kirkolle".

Janakkalassa Tervakosken elokuvateatterissa ei tätä ennen ole päästy ensi-illoista nauttimaan. Jatkossa se on arkea. Kiitos elokuvien digitaalisen levitystavan, elokuvan saaminen ei ole kiinni filmikopioiden määrästä. Aika, jolloin vain isot teatterit saivat kopiot ensi-illoiksi, on ohi.

- Jos ei digitaalinen aika olisi tullut nyt, niin täällä ei olisi ollut Tervakosken elokuvia nyt syksyllä enää. Digilaitteet tulivat ihan viime hädässä. Se on vaan niin, tuumii elokuvalaitteiden maahantuoja, Lars Biström Oy Kino-Foto Ab:stä.

Filmikopiot kortilla

Filmillä olevien elokuvien tarjonta hiipuu kovaa vauhtia, kun taas digiteatterit pienilläkin paikkakunnilla pääsevät kiinni ensi-iltoihin.

Suomessa on vielä yli parikymmentä paikkakuntaa, joiden elokuvatoiminta on perinteisen filmiprojektorin varassa.

- Nyt ei ole enää juuri filmikopioita. Mitä sä esittäisit, jos sulla ei ole digiprojektoria, sanoo Lars Biström.

Ratkaisevaa digiprojektorin saamiselle Tervakoskelle oli Janakkalan kunnan panostus uuteen laitteeseen - ja kunnan siihen Elokuvasäätiöltä saama 50 prosentin tuki. Elokuvayrittäjä on puolestaan kunnan vuokralainen.

Uudet projektorit lisäävät pienten paikkakuntien elokuvatarjontaa, sanoo Tervakosken elokuvateatterin omistaja Terhi Saviniemi.

- Jatkossa näytökset tulevat lisääntymään valtavasti, todennäköisesti lähes tuplaantumaan. Ensi-illat on perjantaisin, tottakai meillä on silloin näytös. Ensi-illoissa pitää olla mukana nimenomaan sinä ensi-iltapäivänä.

Tervakoskella ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, kuinka pitkään elokuvia esitetään jatkossa.

- Sunnuntai ja maanantai on ollut meillä pitkään näytöspäivinä, eli niihin on totuttu. Todennäköisesti sinne sitten vaan lisätään perjantai ja lauantai, suunnittelee Terhi Saviniemi.