Kustantaja kiistää rahastuksen lukiokirjoilla

Moni opiskelija ostaa oppikirjansa kierrätettyjen sijaan uusina siksi, että kirjoista tehdään tiuhaan tahtiin uusia painoksia, ja lukiot edellyttävät usein viimeisimpien painosten käyttämistä. Uuden ja vanhan painoksen sisältö voi silti olla lähes sama.

Kotimaa
Oppikirjoja kirjakaupassa.
Juha Vauhkonen / Yle

Kirjakustantamot ottavat säännöllisesti oppikirjoista uusia painoksia. Yksi syy uuden painoksen tekemiseen on opetussuunnitelman vaihtuminen. Kirjoja uudistetaan myös silloin, kun tieto muuttuu.

Otavan kustannusjohtaja Teuvo Sankilan mukaan painokset pyritään mitoittamaan niin, että niistä riittää oppikirjoja vuodeksi.

- Silloin peräkkäisten vuosien painokset eivät eroa kovin paljon toisistaan ja niitä voi käyttää rinnakkain.

Jos kirjan tietosisältö muuttuu paljon, puhutaan uudistetusta laitoksesta. Sankilan mukaan tällöin kouluja informoidaan siitä, että edellistä kirjaa ei voi enää käyttää.

Oppikirjamyynti merkittävä osa

Lukiokirjojen kierrätys lisääntyy jatkuvasti. Huolenaiheeksi perheissä voi kuitenkin nousta se, kannattaako vanhaa painosta käyttää ja saako opiskelija siitä kaiken tarvittavan sekä ajantasaisen tiedon.

Usein ajatellaan, että kustantaja hyötyy jatkuvista muutoksista ja uusista painoksista.

Teuvo Sankila

Kustannusjohtaja Teuvo Sankila opastaa opiskelijoita kysymään koululta, voiko kirjalistassa mainitun painoksen rinnalla käyttää vanhempaa painosta.

Esimerkiksi Otavan liiketoiminnasta oppikirjat muodostavat noin puolikkaan. Uusien kirjojen myynti on siis kustantajalle tärkeää.

- Usein ajatellaan, että kustantaja hyötyy jatkuvista muutoksista ja uusista painoksista. Helpointa meille olisi kuitenkin tehdä aina samaa kirjaa muuttamatta mitään, koska silloin ei tulisi myöskään toimituksellisia kuluja, Sankila huomauttaa.