Pläkkimestari uskoo perinteen jatkumiseen

Vähäkyröläinen pläkkiseppäperinne voi hyvin vaikka taitajat vähenevät. Aikanaan yli sata ihmistä pelkästään Vähässäkyrössä työllistänyt ammatti on nykyään harvinaisuus, mutta mestarien välityksellä taito on siirretty myös nuoremmille sukupolville.

Vähäkyrö, Vaasa

Vähäkyrö voi ylpeillä pitkillä pläkkyriperinteillään. Reipas sata vuotta sitten pläkkyreitä oli Vähässäkyrössä väkilukuunsa nähden Suomessa eniten, jopa yli sata. Nykyään on toisin, mutta silti tätä hienoa käsityöläisperinnettä vielä vaalitaan.

Hiirikosken sillan kupeessa asuva ja työskentelevä Pentti Tuominen on vienyt perinnettä eteenpäin. Kolmannen polven pläkkyri ja pläkkimestari on työstänyt samaa materiaalia jo vuosikymmeniä. Hänet on valittu muun muassa vuonna 2010 vuoden käsityöyrittäjäksi.

Perinteet ovat tärkeitä myös itse ikivanhoissa työvälineissä, eikä niitä löydy rautakaupoista. Pentin koneet ovat pääasiassa käsikäyttöisiä ja yli sata vuotta vanhoja. Pajasta löytyy muun muassa sirkkelisakset ja sikkikoneet sekä taittelukone.

Pläkkiseppä ei ole peltiseppä

Pläkkisepän ja peltisepän erottaa toisistaan materiaali. Peltiseppä työstää galvanoitua peltiä ja pläkkiseppä tietysti pläkkipeltiä. Paperin ohutta pläkkipeltiä on Pentti Tuomisen mukaan helppoa työstää, kun vain osaa niksit. Kuitenkin paksuus eroja löytyy esimerkiksi englantilaisesta, saksalaisesta ja norjalaisesta pläkkipellistä. Pieniin muotoihin käytetään pehmeintä ja ohuinta peltiä.

Pläkkipellistä syntyy kynttilän lampetteja, kannuja, mittoja ja leivontamuotteja. Suurimmassa suosiossa ovat muotit, joita voidaan valmistaa lähes mihin tahansa muotoon. Suomen vaakunan leijonamuottia ei Pentti ole onnistunut pellistä valmistamaan. Tehtävä osoittautui aikanaan liian haastavaksi.

Työnäytöksiä ja koulutusta ympäri Suomea

Pentti Tuominen on kiertänyt työnäytöksissä hyvin monessa Suomen kolkassa. Mieleen ovat jääneet keikat esimerkiksi Helsingin Stockmannilla sekä Seurasaaressa. Lisäksi Pentti on vieraillut useissa oppilaitoksissa opettamassa pläkkisepän taitoja nuoremmille. Myös seurakuntaleiriläiset ovat saaneet oppia kuinka leivontamuotteja tehdään.

Pläkkiperinteet kiinnostavat useita ihmisiä harrastuksena, mutta ammattilaiseksi ei kovin moni ryhdy. Esimerkiksi pohjalaisia pläkkiseppiä löytyy alueeltamme vain viisi. Vähässäkyrössä heistä asuu kolme, Kokkolassa yksi ja Närpiön Pirttikylässä yksi.