1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. riistanhoito

Metsäkanalintujen pyyntiä rajoitetaan voimakkaasti?

Suomen riistakeskus esittää metsäkanalintujen pyyntiin tuntuvia rajoituksia Ylä- ja Keski-Lapissa. Täysrauhoitusta perustellaan lintujen heikolla poikastuotannolla. Metsästäjät ovat tyrmistyneitä riistakeskuksen ehdotuksesta.

riistanhoito

Ehdotuksessa metson, teeren ja pyyn metsästys on kielletty koko lokakuun ajan Enontekiöllä, Inarissa, Kittilässä, Muoniossa, Savukoskella, Sodankylässä ja Utsjoella. Riekon pyyntiä esitetään kiellettäväksi lokakuussa koko Lapissa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea.

- Riistakolmiolaskentojen tulosten perusteella kannat ovat olleet keskimääräisellä tasolla, mutta poikastuotanto on ollut ennätyksellisen heikkoa. Tällä perusteella esitämme ministeriölle rauhoitusta, sanoo riistapäällikkö Antti Siira Suomen riistakeskus Lapista.

Kanalintujen metsästys alkaa 10.9. Metsästuskausi typistyisi Lapissa varsin lyhyeksi, jos riistakeskuksen ehdotus menee ministeriössä läpi. Pyyntiaika lyhenisi yli puolella siitä mitä se oli viime vuonna.

Savukoskelainen metsästysharrastaja Esa Heinäjärvi ei ole pyyntirajoitusaikeista innoissaan. Heinäjärven mielestä ehdotus tekee hallaa koko metsästysharrastukselle.

- Ensin on täysi pyyntiaika ja sitten yhtäkkiä se typistetään kahteen kymmeneen päivään. Ei ole oikein kestävällä pohjalla tämä päättäminen näistä asioista.

Heinäjärven mukaan pyyntirajoitukset tarkottaisivat auttamatta myös sitä, että metsästyspaine kohdistuu liikaa samoille apajille.

- Suuri määrä metsästäjistä joutuu samoille alueille, joissa viihdytään pitkään pyyntihommissa. Paine kohdistuu liikaa samoile alueille. Pitkällä pyyntiajalla pyytäjät jakautuisivat pitemmälle ajalle. Se olisi kaikille osapuolille parempi ratkaisu, Heinäjärvi sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö päättää mahdollisista pyyntirajoituksista vielä syyskuun aikana. Ministeriö antaa oman rauhoitusesityksensä 24.9, jonka jälkeen esitys käy vielä lausuntokierroksilla riistakeskuksella ja riistanhoitoyhdistyksillä.

- Näiden kierrosten jälkeen ministeriö antaa lopullisen päätöksen rauhoituksesta, Siira selvittää.

Lue seuraavaksi