1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vankeja sijoitetaan jatkossa kevyemmin

Köyliön avovankila muuttuu lokakuun alusta alkaen kevyesti suljetuksi. Aivan uudessa vankilatyypissä vangit voivat liikkua vapaammin ja osallistua avolaitostyyppiseen toimintaan vankilan porttien sisällä. Mallia kokeillaan Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

Kuva: Yle

Köyliön avovankila muuttuu syksyllä kevyesti suljetuksi. Suomessa ainutlaatuinen malli otetaan kokeilukäyttöön lokakuun alusta alkaen. Toistaiseksi maassa on ollut vain suljettuja osastoja tai avolaitoksia. Kevyesti suljettu osasto on jotakin niiden väliltä.

- Toiminta pyritään pitämään laitoksen sisällä avolaitostyyppisenä, eli siellä ei ole kaltereita ja vangit osallistuvat työtoimintaan. Suljetun osaston edellytykset täyttävät aidat, portit ja kamerat sieltä kuitenkin löytyvät, toteaa Satakunnan vankilan johtaja Marja Vakkala.

Vakkalan mukaan pilotilla pyritään purkamaan vankiloiden sijoitusongelmaa. Nykyisellään suljetut osastot ovat yliasuttuja ja avolaitokset toimivat vajaalla käytöllä. Kevyesti suljettuun vankilaan voitaisiin sijoittaa vankeja, joita ei voi suoraan avolaitoksiin siirtää.

Työtoiminta tukee kevennettyä mallia

Vakkalan mukaan vankilan henkilökunta odottaa kokeilua innokkaana ja uskoo käytännön jäävän pysyväksi. Hänen mukaansa vahva työtoiminta tukee mallin toimivuutta.

- Satakunnan vankila on profiloitunut työhön eikä mihinkään askarteluun. Köyliössä on paljon esimerkiksi liikennemerkkituotantoa ja väkeä tarvitaan töihin. Kun tätä kautta saadaan tekijöitä niin tuotanto toimii ja vangit saavat mielekästä tekemistä. Tässä annetaan samalla valmiuksia siviilielämään ja rakennetaan sitä polkua sinne takaisin.