1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sylvään tupakkajupakka muuttanee lakia

Sastamalan Sylvään koulu on luopunut tupakkavalistuksen antamisesta polttamisesta kiinni jääneille oppilaille. Opetusministeri Jukka Gustafsson lupailee parannuksia täydennettävänä olevaan perusopetuslakiin.

Kotimaan uutiset
Oppilaita Sylvään koulun pihalla.
Marjut Suomi / Yle

Muutama vuosi sitten Sylvään koulun lämpökeskuksen piipun alta nousi välitunneilla välillä sakeampi savu kuin piipusta. Tupakkaringissä saattoi seisoskella nelisenkymmentä luvatonta tupruttelijaa. Kiinnijääneiden tukiopetuksella ongelma hoitui nopeasti eikä pihalta löydy nykyään ensimmäistäkään natsaa.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen huomautuksen jälkeen Sylvään koulun ensimmäinen tupruttelija on jo saanut tukiopetuksen sijasta jälki-istuntoa. Oppilaista ratkaisu on huono.

– Minun mielestäni olisi voinut jatkaa tutkielman tekoa, jos jäisi kiinni. Onhan se nyt mukavampi kirjoittaa jotain lappua kuin tuijotella seinää kaksi tuntia, sanoo 8-luokkalainen Topi Laine.

Tukiopetusta saa antaa vain oppisisällöistä

Perusopetuslaissa annetaan mahdollisuus tukiopetukseen, mutta apulaisoikeuskanslerin mukaan vain oppisisällöistä. Päätös muuttaa monen koulun käytäntöjä.

– Jos lapsen perusasiat eivät ole muuten kunnossa, miksei tukea voida antaa? On esimerkiksi tupakointia, väkivaltaista tai häiriökäyttäytymistä, mihin monessa valtakunnan koulussa on annettu kasvatuksellista tukiopetusta.

– Miksei voida laittaa lasta pohtimaan tätä asiaa? ihmettelee huomautuksen saanut Sylvään koulun rehtori Jari Andersson.

Koulumatka ei ole koulun asia

Koulumatkojen kiusaamistapauksiinkaan ei koulu saisi Puumalaisen lakitulkinnan mukaan puuttua, mikä huolestuttaa mm. vanhempainyhdistyksen puheenjohtajaa Tuija Penkkimäkeä.

Jos lapsen perusasiat eivät ole muuten kunnossa, miksei tukea voida antaa?

Jari Andersson

– Olen surullinen jos koulumatkalla jotain kiusataan, niin koulu ei saa siihen puuttua. Sosiaaliviranomaiset eivät ehdi puuttua, eikä poliisi ehdi puuttua. Kynnys ilmoittaa sosiaaliviranomaisille on niin korkea, ettei sitä siitä syystä tehdä, Penkkimäki sanoo.

Perusopetuslain täydentäminen on juuri käynnistynyt. Opetusministeri Jukka Gustafsson lupaa kasvatuksellisempaa otetta ongelmien ratkaisuun. Kantaa otetaan myös mm. koulumatkakiusaamiseen.

– Ehkä hyvä esimerkki löytyy nyt tästä jälki-istunnosta. Sitä pitää modernisoida. Jälki-istunnon aikana voisi esimerkiksi tehdä kasvatuksellisia tehtäviä, Gustafsson sanoo.

Lue seuraavaksi