Hyppää sisältöön

Kärkkäinen kiistää vihapuheen

Tavarataloketju J.Kärkkäisen toimitusjohtajan mukaan Magneettimediassa ei ole esiintynyt kiihotusta kansanryhmää vastaan. Julkisen sanan neuvosto ei voi puuttua ilmaisjakelulehden kirjoitteluun, koska se ei ole sitoutunut neuvoston toimintaan. Lehden kirjoitukset ovat johtamassa rikosilmoitukseen.

Kuva: Yle Keski-Pohjanmaa

Ilmaisjakelulehti Magneettimedia on lyhyen ajan sisällä julkaissut ainakin kaksi juutalaisuuteen ja sionismiin liittyvää artikkelia.

Juutalaisseurakunnat ärähtivät argentiinalaisen Adrian Salbuchin kirjoituksesta, jonka otsikkona oli ”Maailmanmahti USA on sionistien sätkynukke”. Sen jälkeen on julkaistu vielä David Duken teksti Juutalainen ylivalta. Molemmissa juutalaisuus ja sionismi nähdään maalamanlaajuisen vaikuttajana, jonka aikeet on syytä paljastaa.

Salbuchin mukaan sionismi on pesiytynyt koko maailman valtarakenteisiin, hallituksiin, pankkeihin, mediaan ja oppilaitoksiin ja käyttää Natoa ja YK:ta työkaluinaan. Maiden valloitus vie öljyt ja rikkaudet ja vastustajat jyrätään maan tasalle, mistä esimerkkinä mainitaan muun muassa Hiroshima.

Poliisitutkintaan

Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky vahvistaa jo Iltalehdessä julkaistun kantansa: Salbuchin kirjoitusta on pidettävä vihapuheena ja kiihotuksena kansanryhmää vastaan. Seurakunnat päättävät syyskuussa poliisille tehtävästä tutkintapyynnöstä. Bolotowskyn mukaan Oulun seudulla tutkintapyyntö on jo jätetty.

Salbuchin artikkeliin on jätetty yli 70 kommenttia. Yhdessä kommentissa jopa väitetään, että Norjan Utöyan verilöylykin oli Israelin tiedustelupalvelun Mossadin tekoja.

Toimitusjohtaja on Juha Kärkkäinen kiistää jyrkästi, että kirjoitus olisi vihapuhetta tai kiihotusta.

- Ei todellakaan. Kyse on yhden henkilön, argentiinalaisen Salbuchin mielipiteestä, hän sanoo ja katkaisee puhelun.

Iltalehden mukaan Kärkkäinen pitää kirjoitusta ”hyvin mielenkiintoisena näkökulmana ja arvioi, että ”on hyvä keskustella asioista, joista yleensä vaietaan.”

Hän "ei pidä tekstiä antisemitistisenä vaan antisionistisena".

Skepsis-palkinto

Julkisen sanan neuvostolla ei ole tällaisiin teksteihin sanomista, sillä Magneettimedia ei ole liittynyt jäseneksi eikä sitoutunut noudattamaan sen ohjeita. Jos lehti halutaan saattaa edesvastuuseen, se on tehtävä oikeusistuimen kautta.

- Julkisen sanan neuvoston ohjeiden mukaan vihapuhetta on sellainen, jossa lietsotaan vihaa yksilöä tai kansanryhmää kohtaan ja yllytetään väkivaltaan. Kun teksti loukkaa ihmisarvoa, se on kiihotusta kansanryhmää vastaan. Journalistinen tulkinta perustuu toimittajien eettisiin ohjeisiin ja tuomioistuin perustaa kantansa lainsäädäntöön, selvittää JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen.

Myös Skepsis ry. on kiinnittänyt huomiota Magneettimediaan. Se antoi viime vuonna lehdelle Huuhaa- palkinnon.

- Ensimmäistä kertaa Suomessa on ilmaisjakelussa oleva mainoslehti valjastettu näin vahvasti uskomuslääkinnän, salaliittojen sekä virheellisen ja näennäistieteellisen tiedon levittämiseen, todettiin palkinnon perusteluissa.

.
.