1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Bensiini ei olekaan Suomessa kallista vaan keskihintaista

Bensiinin kahden euron litrahinta on totta jo Norjassa. Kaksi euroa saattaa rikkoontua kohta myös kalliin kruunun Ruotsissa.

Kuva: Yle

Polttoaineet ovat Suomessa tällä hetkellä Islantia lukuun ottamatta huomattavasti muita Pohjoismaita edullisempia. Kalleinta 95-oktaaninen perusbensiini on Norjassa, jossa euroiksi muutettuna bensiinilitraa ei ole enää viikkoihin saanut alle kahden euron.

Euroopan komission tämän viikon tilastoseurannassa litra suomalaisbensiiniä maksaa keskimäärin 1,719 ja litra dieseliä 1,571 euroa. Norja ei ole EU-seurannassa mukana, mutta viime viikolla keskimääräinen litrahinta oli maassa noin 2.030 euroa.

Ruotsissa litra bensiiniä maksaa tällä viikolla euroiksi muutettuna keskimäärin 1,863 ja diesel 1,790 euroa. Bensiinin hinnanero Suomeen selittyy Ruotsin huomattavasti korkeammalla polttoaineen verotuksella.

Tanskassa bensiini on niin ikään kalliimpaa. Litra maksaa keskimäärin 1,802 euroa. Diesel on hinnalla 1,552 euroa puolestaan pari senttiä Suomea edullisempaa.

Bensiini on Suomessa myös selvästi edullisempaa kuin esimerkiksi Kreikassa, Italiassa, Hollannissa tai Saksassa. Bensiini maksaa komission seurannan mukaan Suomessa kuitenkin kaksi senttiä kaikkien EU-seurantamaiden keskiarvoa enemmän.

Viro voittaa bensiinin hinnassa tällä hetkellä muut Baltian maat sekä myös Puolan. Litra 95-oktaanista maksaa Virossa keskimäärin 1,394 ja litra dieseliä 1,382 euroa.

Suomessa bensiinilitran kuluttajahinnasta tällä hetkellä noin 56 prosenttia on veroja.