1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan poliisi iski uusnatsien tiloihin kymmenillä paikkakunnilla

Ratsioissa takavarikoitiin muun muassa propaganda-aineistoa. Saksassa on herätty uusnatsien vaarallisuuteen viime vuonna paljastuneen murhasarjan takia.

Uusnatseilta takavarikoitiin muun muassa propagandamateriaalia ja monenlaisia aseita. Kuva: Ralf Roeger / EPA

Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa poliisit ovat tehneet suurratsian uusnatseiksi epäilyjen koteihin ja kerhotiloihin. 900 poliisia tutki miltei 150 rakennusta 32 kaupungissa ja kylässä ja takavarikoi runsaasti äärioikeistolaista propaganda-aineistoa, tietokoneita ja monenlaisia aseita ampuma-aseista nyrkkirautoihin. 

Operaatio repäisi ison reiän uusnatsien verkostoon.

Nordrhein-Westfalenin sisäministeri Ralf Jäger

Ratsiat liittyvät kolmen uusnatsijärjestön äskettäiseen kieltämiseen. Nordrhein-Westfalenin sisäministerin Ralf Jägerin mukaan kielletyt ryhmät ovat ulkomaalais- ja juutalaisvastaisia ja rasistisia.

Saksassa havahduttiin viime vuonna äärioikeiston vaarallisuuteen, kun tuli ilmi, että pieni uusnatsiryhmä oli tappanut yhdeksän ulkomaalaistaustaista ihmistä ilman että viranomaisilla oli vihiä ryhmästä tai edes siitä, että murhat olivat rasistisia.

Asiat alkoivat aueta vasta, kun kaksi ryhmän jäsentä löytyi kuolleena. Toinen miehistä oli ilmeisesti tappanut toisen ja sitten itsensä epäonnistuneen pankkiryöstön jälkeen. Kolmas jäsen odottaa pidätettynä oikeudenkäyntiä.

Ratsiassa löytyi yhteyksiä parlamenttipuolueeseen

Saksan sisäinen turvallisuuspalvelu arvioi viimekuisessa raportissaan, että uusnatsiryhmissä oli viime vuonna 22 400 jäsentä eli noin 600 vähemmän kuin toissa vuonna. Väkivaltaan valmiiden jäsentä määrä oli kuitenkin kasvanut 9 500:sta 9 800:aan.

Nordrhein-Westfalenin torstaisessa ratsiassa tutkittiin erityisen tarkkaan Dortmundin, Aachenin ja Hammin kaupungit. Yhden järjestön päämajasta Dortmundista löytyi tuhat äärioikeistolaisen kansallisdemokraattisen puolueen vaalijulistetta. Jägerin mukaan se osoittaa, että puolueella ja uusnatseilla on osavaltiossa kiinteät yhteydet.

Saksan hallitus harkitsee parhaillaan, tulisiko kansallisdemokraattinen puolue kieltää. Sen vahvin kannatus on itäisessä Saksassa, jossa sillä on paikkoja kahdessa osavaltioparlamentissa.

Lännessä Nordrhein-Westfalenissa on tehty tänä vuonna aiempaa enemmän viharikoksia. Ne ovat olleet pelkurimaisia ja toisinaan hyvin raakoja ja osoittaneet natsismin ihailua ja lain halveksuntaa, Jäger sanoi WDR-tv-kanavan haastattelussa. 

Jägerin mukaan torstain poliisioperaatio repäisi ison reiän uusnatsien verkostoon. Viranomaisten on jatkettava johdonmukaisesti samalla linjalla, hän vaatii.