Kenia haluaa riisua heimot aseista joukkosurman jälkeen

Yli 50 ihmistä kuoli Pokomo-heimon kostoiskussa keskiviikkona. Kyseessä on Kenian pahin etninen konflikti viiteen vuoteen.

Ulkomaat

Kenian hallitus käynnistää maanlaajuisen operaation takavarikoidakseen laittomia aseita. Hallituksen mukaan aseistariisunnalla pyritään palauttamaan turvalliset olot etenkin keskiviikkoisen joukkosurman alueella.

Ainakin 52 ihmistä kuoli keskiviikkona, kun Pokomo-heimoon kuuluvat maanviljelijät hyökkäsivät Orma-heimoon kuuluvien kimppuun. Kenian punaisen ristin mukaan ainakin 50 ihmistä on lisäksi kateissa hyökkäyksen jäljiltä.

Silminnäkijöiden mukaan osa uhreista ammuttiin, osa surmattiin viidakkoveitsillä ja osa poltettiin elävältä koteihinsa. Kuolleista 11 oli lapsia.

Heimot kiistelevät maa- ja vesioikeuksista

Viranomaisten mukaan kyseessä oli kosto kahden pokomo-maanviljelijän viimeviiikkoisesta surmasta. Vastavuoroisten kostoiskujen kierre on kuitenkin jatkunut jo jonkin aikaa.

Pokomot ovat syyttäneet ormia viljelystensä käyttämisestä laidunmaana. Ormien pääelinkeino on karjanhoito. Taustalla on kiista heimojen asuinalueita halkovan Tanajoen veden käytöstä ja sen rantamaiden omistuksesta.

Kenian poliisi on kutsunut pokomot ja ormat neuvottelemaan rauhanomaisesta ratkaisusta.

Vuonna 2001 samojen heimojen samanlainen kiista johti ainakin 130 ihmisen kuolemaan. Äärimmilleen Kenian etnisten ryhmien välit kiristyivät vuoden 2007 vaalien jälkeen. Silloin väkivaltaisuuksissa kuoli noin 1200 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP