Breivik on tuomittu vankeuteen

Norjalainen joukkosurmaaja Anders Behring Breivik on todettu syyntakeiseksi. Hänet tuomittiin vähintään 21 vuodeksi vankilaan.

Ulkomaat
Breivik saapumassa oikeuden eteen 24. elokuuta.
Breivik saapumassa oikeuden eteen 24. elokuuta.Heiko Junge / EPA
Anders Behring Breivik
Tuomari Wenche Elizabeth Arntzen kertoi oikeuden istunnon alussa Breivikin tuomion pituuden.

Oslon käräjäoikeus on tuominnut Anders Behring Breivikin 21 vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan Breivik oli täydessä ymmärryksessä surmatyöt tehdessään. Breivik sai pisimmän mahdollisen rangaistuksen, joka voidaan Norjassa määrätä.

Breivikin tuomiosta päätti viisi tuomaria. He olivat yksimielisiä.

Vankeusaika voi silti vielä pidentyä. Tuomion umpeutuessa viranomaisten on arvioitava, onko Breivik vielä vaaraksi yhteiskunnalle vai voidaanko hänet laskea vapaaksi. Teoriassa on siis mahdollista, että Breivik on vankilassa loppuikänsä.

Salaliittoajatukset eivät omia

Tuomareiden mukaan Breivik voidaan katsoa syyntakeiseksi siksi, etteivät hänen ajatuksensa maailmanlaajuisesta islamilaisesta salaliitosta ole hänen omansa. Monet muutkin ihmiset jakavat samanlaisen ajatusmaailman.

Tuomiolauselma on kymmeniä sivuja pitkä, ja sen lukeminen kestää tunteja. Tuomari Wenche Elizabeth Arntzen kertoi oikeudenkäynnin alussa, että koko tuomion lukee vuorotellen kaksi tuomaria. Tuomion lukemisessa pidetään myös lounastauko.

Breivikin tuomio vastaa Norjassa vallitsevaa yleistä oikeuskäsitystä, arvioi tuomionlukua seurannut Ylen toimittaja Heikki Heiskanen.

77 ihmistä kuoli

Breivik surmasi viime vuoden heinäkuussa 77 ihmistä Oslossa ja Utøyan saarella. Yli 200 sai iskuissa eriasteisia vammoja.

Oikeudenkäynti Breivikiä vastaan alkoi huhtikuussa. Hänelle on tehty kaksi psykiatrista tutkimusta, joiden loppupäätelmät ovat erilaiset. Ensimmäisen mielentilatutkimuksen mukaan Breivik olisi sairastanut paranoidia skitsofreniaa ja toisen mukaan hän oli surmatöitä tehdessään täydessä ymmärryksessä.

Syyttäjä vaati Breivikille ensisijaisesti pakkohoitoa ja toissijaisesti 21 vuoden vankeustuomiota.

Breivik on väittänyt koko ajan, että hän oli täydessä ymmärryksessä iskujen aikana. Hän väittää suojelleensa Norjaa väärältä ulkomaalaispolitiikalta. Breivik on aikaisemmin ilmoittanut, että mikäli hänet tuomitaan vankilaan, hän ei valita päätöksestä. Jos Breivik kuitenkin valittaa tuomiostaan, niin valituskäsittely alkaisi tammikuussa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.