EK vaatii kaikkia joustoja käyttöön

Elinkeinoelämän keskusliitto perustelee vaatimustaan odotettua heikommalla taloustilanteella ja työttömyyden kasvulla. Myös Teknologiateollisuus reagoi talouden alamäkeen.

Kotimaa
Mies vetää tyhjää kärryä tehtaan varaston käytävällä.
Yle

Heikossa taloustilanteessa vähintäänkin kaikki työehtosopimusten tuomat joustot on käytettävä täysimääräisesti hyväksi, esittää Elinkeinoelämän keskusliitto.

EK:n mukaan moni liiton toimiala neuvottelee syksyllä palkkaratkaisuista. EK arvioi, että talousnäkymien voimakas muuttuminen on otettava huomioon neuvotteluissa, ja tarvittaessa kyettävä ottamaan käyttöön kaikki työehtosopimuksen joustomahdollisuudet.

- Nyt on erityisen tärkeää, että toimialaliitoissa ja työpaikoilla keskitytään kilpailukyvyn ja tuottavuuden kohentamiseen, EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen kirjoittaa tiedotteessaan.

EK perustelee vaatimustaan taloustilanteen ja työllisyysnäkymien jyrkällä heikentymisellä ja tulevaisuudenkin epävarmuudella.

Myös Teknologiateollisuus ry reagoi heikentyneisiin talousnäkymiin aloittamalla sopimuskumppaneidensa kanssa syksyn palkantarkistusneuvotteluja koskevat keskustelut.

Teknologiateollisuus korostaa, että palkkaratkaisuissa on otettava huomioon yritysten taloustilanteiden eroavuudet.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko arvioi, että vastaavat keskustelut tulisi käynnistää laajemminkin työmarkkinoilla.

Mikäli työmarkkinajärjestöt yhdessä arvioivat, että taloudellinen kehitys poikkeaa erittäin merkittävästi raamisopimuksen tekohetkellä arvioidusta, ne voivat suositella alakohtaisten sopimusten irtisanomista tai esittää neuvotteluja palkkaan liittyvistä sopimuskorotuksista.