Autokaupan yksityisleasing ei ota tulta Meri-Lapissa

Uusi tai vähän käytetty auto ostetaan yhä useimmin käteisellä tai pankkilainalla. Kemin seudulla osamaksurahoitus on kuitenkin pysynyt varsin suosittuna. Siihen päätyy useampi kuin joka kolmas auton ostaja, kerrotaan paikallisista autoliikkeistä.

autokauppa
Vaihtoautoja autokaupan hallissa.
Antti Heikinmatti / Yle

Pankkilaina tai käteinen on pysynyt suosituimpana autokaupan rahoitusmuotona Meri-Lapissa. Autoliikkeisiin tehdyn kyselykierroksen mukaan autoliikkeiden tarjoamien rahoitussopimusten suosio ei kuitenkaan ole merkittävästi vähentynyt pankkien korkojen laskiessa.

Sen sijaan viime vuosina tarjolle tullut yksityisleasing ei ole ottanut tulta. Aluejohtaja Reijo Korkala Pörhön autoliikkeestä kertoo, että leasingsopimusten tarjoamaa helppoutta haetaan useimmin erilaisilla huolenpitosopimuksilla.

- Niiden suosio on selvässä kasvussa. Huoltosopimus on asiakkaalle helppo ja varma ratkaisu. Vertaisin sitä eräänlaiseen palovakuutukseen, sillä se kattaa paitsi määräaikaishuollot, myös mahdolliset yllättävät kuluerät, Korkala sanoo.

Tonnin vaihtoauto ostetaan käteisellä

Korkalan mukaan uusien autojen kaupassa 30-50 prosenttia asiakkaista päätyy osamaksurahoitukseen, loput tekevät autokauppansa liikkeen kannalta "käteisellä". Tilanne on sama myös esimerkiksi Kemin Wetterillä.

- Halvimmat, aivan muutaman tuhannen euron, vaihtoautot ostetaan useammin käteisellä, mutta uusissa autoissa rahoitussopimusten suosio on pysynyt vakaana, sanoo myyntipäällikkö Ari-Pekka Heikonen.

Yksityisleasingsopimuksia, joissa asiakas maksaa autosta kuukausivuokran ja palauttaa auton liikkeeseen vuokra-ajan päätyttyä, ei Wetterillä juuri tehdä.

- Ehkä yksittäisiä joitakin tapauksia on ollut. Olen itse tehnyt ehkä kaksi sellaista sopimusta asiakkaan kanssa, ja sama tilanne tuntuu olevan etelän kollegojen puheiden perusteella myös muualla Suomessa, Heikonen sanoo.

Autoliikkeiden tarjoamien rahoitusten ja pankkien vakuudettomien kulutusluottojen todelliset vuosikorot vaihtelevat viiden ja reilun kahdeksan prosentin välillä.