Koe uusi yle.fi

Sooda siivoaa graffitinkin

Sillat, alikulut ja seinät saavat usein pintaansa ylimääräisiä maalikerroksia. Joskus graffitit ovat uskomattomia taidonnäytteitä, mutta useimmiten maalaukset ovat silkkaa töhryä. Kaupungille seinämaalausten siivoaminen on loputon rahareikä.

graffitit (teokset)

Graffitien puhdistus ja muun ilkivallan siivous tekee ison loven kaupungin kukkaroon vuosittain. Esimerkiksi Jyväskylässä luvattomien seinämaalausten putsaamiseen käytetään noin 10 000 euroa vuodessa.

- Rahaa palaisi niin paljon, kuin siihen vain olisi laittaa. Syrjäisemmät paikat ovat sellaisia, että ne sotketaan välittömästi uudestaan putsauksen jälkeen, sanoo Jyväskylän kaupungin ylläpidon rakennuttaja Jukka Piispanen.

Jyväskylä on graffitintekijöille houkutteleva paikka. Kaupunkialueella on parisataa siltaa, joista kaupunki omistaa noin puolet.

- Ne vetävät töhrijäitä puoleensa. Kameravalvonta vähentää toimintaa jonkin verran, mutta tekijöitä ei ole käytännössä mahdollista saada kiinni, Piispanen sanoo.

Sotku lähtee soodalla

Spray-maalauksia puhdistetaan muun muassa kotikeittiöstä tutun soodan avulla.

- Ruokasoodaa ja vettä ruiskutetaan paineilman avulla kohteeseen. Tekniikka ei vahingoita pintaa ja se soveltuukin monille pinnoille, kertoo Jyväskylässä rautatien ylittävää siltaa puhdistanut Margo Saxberg.

Sen paremmin Saxbergilla kuin Piispasella ei ole ideaa, miten töhriminen saataisiin loppumaan.

- Sitä on yritetty esimerkiksi järjestämällä luvallisia graffiti-paikkoja, mutta ei se ainakaan täällä katuverkossa näy sotkujen vähenemisenä.