1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tie pohjoiseen kertoo rakkaudesta ja kaipauksesta

Mika Kaurismäen uusi elokuva, Tie pohjoiseen on kertomus isästä ja pojasta ja heidän yhteisestä matkastaan menneisyyteen.

Tarinan poika, Timo Porala on neljääkymmentä lähentelevä konserttipianisti, jonka yksityiselämä on täysin sekaisin. Eräänä iltana tullessaan kotiin, hän löytää ovelleen sammuneen vanhemman miehen, joka ilmoittaa olevansa hänen vuosikymmeniä kadoksissa ollut isänsä, Leo. Isä kertoo palanneensa takaisin kotikonnuille tutustuakseen ainoaan poikaansa ja paljastaakseen tälle syyn siihen miksi aikoinaan joutui karistamaan kotimaan tomut jaloistaan. Menneisyyden salaisuuksien selvittäminen vaatii kuitenkin lähtöä tien päälle, matkalle kohti pohjoista.                                                               

Tie pohjoiseen tuo mieleen muistumia Mika Kaurismäen liki kolmenkymmenen vuoden takaisesta elokuvasta Rosso. Tuossa elokuvassa italialainen palkkamurhaaja ja suomalainen pikkuhuijari matkasivat halki Pohjanmaan etsien tarkoitusta elämäänsä. Samaa tehdään myös tässä uutuudessa. Tällä kertaa matkalla ovat siis Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmanin esittämät isä ja poika. Matkalaiset eivät tällä kertaa tyydy ajelemaan vain pitkin poikin Pohjanmaata, sillä päämääränä ovat Lapin tunturit.

Kovin kummoisia ei miesten matkalla lopulta tapahdu. Road movien perinteiden mukaisesti isä ja poika kohtaavat matkallaan joukon erilaisia ihmisiä. Kohdattavien joukossa ovat mm. miehiä ammatikseen vedättävät äiti ja tytär, Edelmanin esittämän Timon sisko, jonka olemassaolosta hän ei ole koskaan kuullutkaan, Timon isoäiti ja molempien miesten menneisyyteen läheisesti liittyvä nainen. Osa kohtaamisista jää irrallisiksi, keskeneräisiksi, eivätkä ne tuo juuri mitään lisää päähenkilöiden tarinaan.

Tämän rakkaudesta ja kaipauksesta kertovan haikean komedian koossapitävänä liimana toimivat pääosissa nähtävät Samuli Edelman ja Vesa-Matti Loiri. Kaksikko näyttelee hyvin yhteen ja heidän välillään kipunoi mainio keskinäinen kemia. Alussa mainitun Rosson tapaan laulavat tämänkin tarinan päähenkilöt dueton. Olen suomalainen -hitin tapaista rallatusta ei tosin tällä kertaa kuulla. Tämä ei ole ihme, onhan Tie pohjoiseen tuota Mika Kaurismäen varhaista työtä kaikin puolin mietiskelevämpi ja hiljaisempi elokuva.