HPK-koutsista tuli takinkääntäjä

HPK:n naisten lentopallojoukkue lähtee mestaruusliigaan mitalin kiilto silmissä. Miesten puolella kovaa tulosta tehnyt Kai Stenius mittaa nyt viime kauden hopeanaisten kyvyt kehittyä ja pelata huippulentopalloa uusin opein. Toisin kuin aikaisemmin, Stenius on sitä mieltä, että nais- ja mieslentopalloilijat syövät samaa kauraa.

urheilu
Kai Stenius
Mikael Juntunen / Yle

Oululaisen lentopallokoulun kasvatti, Suomen kaikkien aikojen nuorin mestaruussarjapelaaja Kai Stenius sanoi vielä muutama vuosi sitten, että naisten ja miesten lentopallo ovat kaksi eri lajia. Nyt hän syö viime kauden mitalipelien ja hyvin sujuneen kesäharjoittelukauden jälkeen sanansa.

- Olen nyt eri mieltä. Fyysisten ominaisuuksien ero tarkoittaa sitä, että joutuu tekemään jotkut asiat eri tavalla ja peli on hieman hitaampaa, mutta samat elementit pelissä on, viimeksi nuorten naisten lentopallomaajoukkuetta ja Pielaveden Sammon miehiä valmentanut Stenius sanoo.

- Mentaalipuolella on eroa. Kun menet miesten harjoituksiin, sinulta revitään pallot käsistä. Siellä on polttava halu ja aggressio, kun tullaan salille. Kun menet naisten treeneihin, kaikki odottavat hiljaa valmentajan ohjeita.

Pää ratkaisee mestaruuksien kohtalon huipulla. Stenius on valmistautunut siihen, että kauden jälkeen juhlitaan kultaa. Mitali on virallinen tavoite.

- Jos minä häviän valmentajana tai pelaajana erän tai pelin, pohdin aina mitä tein väärin. Jokaisen pelin jokainen pallo lähdetään voittamaan. Olisi hieno päättää mestaruuteen, sanoo jo 23-vuotiaana itse aktiiviuran huipulla lopettanut Stenius.

Hyökkäykseen koko verkon leveydeltä

Kullasta ei silti puhuta, tehty työ ratkaisee. Harjoituskausi on mennyt hyvin ja ilman loukkaantumisia. Joukkue on palannut vanhaan hyvää aikaan, mikä tarkoittaa harjoittelua toukokuusta lähtien. Kuherruskuukausi joukkueen ja valmentajan välillä oli ja meni.

Stenius myöntää, että jos olisi joutunut naisten joukkueen peräsimeen suoraan Pielavedeltä miesten liigajoukkueen jälkeen, hankaluuksia olisi ollut. Varalan aika nuorten maajoukkuenaisten kanssa oli avartava kokemus. Yhtä avartava kokemus oli joukkueen kurssin kääntäminen kohden mitaleja kauden lopulla.

- Halusin saada tytöt ajattelemaan eri tavalla ja unohtamaan menneet. Pari erää homma ei toiminut, mutta sitten alettiin yhden erävoiton kautta päästä pikkuhiljaa puolustustaktiikkaan kiinni.

Nyt sitä puolustustaktiikkaa, hyvää torjuntaa ja nostoja on harjoiteltu koko kesä. Joukkue hyökkää kuin miehet konsanaan, koko verkon leveydeltä ja kovalla teholla.

- Meillä on hyvä ja hyvin harjoitellut joukkue. Olen yrittänyt tuoda miesten lentopalloa naisten peliin. Uskon onnistuneeni monipuolistamaan sitä. Viihdyn tosi hyvin naislentopallon parissa.

Oikein rakennettu joukkue

Stenius kiittelee Hämeenlinnan naisten hyvää harjoittelukulttuuria jo aikaisemmaltakin ajalta. Pohjia ollaan tekemässä.

- Täällä on totuttu harjoittelemaan. Mutta mitä se menestyminen meiltä vaatii? Meillä on hyvin koottu, materiaaliltaan hyvä porukka. Kaikki tähtää siihen, että olisimme keväällä oikeaan aikaan kunnossa. Joudumme varmasti keskitalvella vetämään kovan kuntokuurin silläkin uhalla, että peli ei kulje. Viimeistään tammikuussa, muuten ei jaksa.

Se, mitä keväällä tapahtuu, on sitten paljolti päästä kiinni.

- Se on nimenomaan päästä kiinni, kun kovissa peleissä pitää kahdenkymmenen pinnan jälkeen tappaa palloa. Se on päänuppiasioita ja valmentajan tehtävä on hoitaa asia kuntoon.

Steniuksen ja kakkosvalmentaja Satu Natusen joukkueessa on nyt 12 sopimuspelaajaa.

- Pelit ratkotaan laidoilta ja meillä on hyvin ryhmä laidoilla. Keskellä on pitkät kotimaista kärkeä olevat pelaajat. Vastaanottopelaajat ovat sopivan mittaisia ja taito tulee esiin. Keskareilla ei oikein mitään tee, jos vastaanotto ei nouse.

Naisten lentopallon mestaruusliiga alkaa 10. lokakuuta.