Olympialippujen välittäjä ajautui vaikeuksiin - tuhannet jäivät ilman lippuja

Toimittamatta jääneet liput ostettiin norjalaisesta Euroteam-verkkokaupasta, joka ei ollut Lontoon olympialaisten virallinen lipunmyyjä. Käytännössä Euroteam myy ensin liput ja hankkii ne vasta sitten.

Kotimaa

Lontoon olympialaisten lipunmyynnistä on paljastunut epäselvyyksiä. Euroopan kuluttajakeskus kertoo, että ainakin 7 000 henkilöä on jäänyt ilman ostamaansa lippua. Liput ostettiin norjalaisesta Euroteam-verkkokaupasta, joka ei ollut Lontoon olympialaisten virallinen lipunmyyjä.

Norjalaisten mediatietojen mukaan Euroteam myi Lontoon olympialaisiin yhteensä 20 000 lippua, joista siis yli kolmannesta ei pystytty toimittamaan asiakkaille. Lipputoimitusten vaikeudet johtuvat Euroteamin toimintatavasta.

Euroteam myy käytännössä olemattomia lippua. Yhtiön toimintalogiikka on se, että se ostaa liput lähempänä tapahtumaa niin sanotusti jälkimarkkinoilta eli Euroteam ostaa kertalleen myydyt liput. Euroteam kertoo tämän avoimesti sopimusehdoissa. Lisäksi sopimusehdoissa Euroteam lupaa maksaa asiakkaalle 200 euron korvauksen, jos se ei pysty toimittamaan luvattua lippua.

- Usein Euroteam toimittaa liput vasta samalla viikolla kuin tapahtuma on. Emme ole saaneet ilmoituksia suomalaisasiakkailta, jotka olisivat hankkineet olympialippuja Euroteamilta. Heitä kuitenkin saattaa olla, sanoo Suomen Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

Nyt Euroteam on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan Euroteamilla on velkoja ainakin 4,8 miljoonan euron edestä.

- Euroteam on ilmoittanut, että se yrittää hakea vaihtoehtoista ratkaisua konkurssille. Arvioin kuitenkin, että parin viikon päästä se tiedottaa ajautuneensa konkurssiin, sanoo Lindström.

On epätodennäköistä, että Euroteamilta lipun ostaneet saavat yhtiöltä hyvitystä. Lipun ostaneiden kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä luottokorttiyhtiöönsä tai kortin myöntäneeseen pankkiin mahdollisen hyviksen saamiseksi.

Lindström kertoo, että joillain luottoyhtiöillä on 120 päivän sisäinen sääntö eli valitus olisi tehtävä tuossa ajassa. Sääntö ei kuitenkaan perustu lakiin.

Kuluttajat ovat aiemminkin valittaneet Euroteamista. Norjan poliisi harkitsee parhaillaan, aloittaako se tutkinnan Euroteamista tehdyistä virallisista valituksista. Lisäksi Euroteam on haastettu oikeuteen Britanniassa. Euroteamin pitää vastata syytöksiin, jotka koskevat Lontoon olympialippujen jälleenmyynnin kieltäneen lain rikkomista.