1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuolenko vai selviänkö hengissä?

Kuolenko myrkytykseen? Pääsenkö ikinä luovutukseen? Miksi juuri minä? Synkät ajatukset vetivät pohjamutiin, kun diabetes tuhosi kokkolalaisen Sirpa Läspän munuaiset. Tänään Sirpa voi hyvin ja haluaa kannustaa muitakin näkemään valon tunnelin päässä.

Kotimaan uutiset
Sirpa Läspä.
Ari Vihanta / Yle

Pikkutyttönä sairastuneen Sirpa Läspän elämään on kuulunut diabetes jo lähes 36 vuotta. Munuaiset alkoivat temppuilla 17 vuotta sitten.

- Olin raskaana, kun elimistö alkoi näyttää ensimmäisiä merkkejä, että munuaiset eivät enää jaksaneet toimia normaalisti.

Sirpa kärsi monista oireista, muun muassa turvotuksesta, pahoinvoinnista ja väsymyksestä, joka vei voimat ja vaikeutti elämää.14 vuotta myöhemmin lääkehoito ei enää riittänyt. Sirpalle aloitettiin hemodialyysi, koska munuaiset eivät enää jaksaneet puhdistaa kehoa kuonasta.

- Neulat käsivarsiin ja veri puhdistumaan koneen kautta. Sairaalassa piti käydä kolme kertaa viikossa, viitisen tuntia kerrallaan. Niinä päivinä ei jaksanut mitään muuta.

Äidin sairastuminen vaikutti koko lähipiirin elämään. Sirpan aviomies työskentelee toisella paikkakunnalla ja joutui olemaan paljon poissa kotoa. Tyttärestä huolehtiminen pakotti äidin nousemaan sängyn pohjalta niinäkin päivinä, jolloin olisi vain halunnut jäädä synkkien ajatusten kanssa peiton alle. Tukea tuli myös sukulaisilta ja ystäviltä.

Lähipiiristä jokainen ansaitsisi kultamitalin, tämä on ollut niin rankkaa hommaa heillekin

- Lähipiiristä jokainen ansaitsisi kultamitalin, tämä on ollut niin rankkaa hommaa heillekin. Tuki on äärettömän tärkeä asia. Jos ei ole omaa turvaverkkoa, kannattaa hakea keskustelukaveria esimerkiksi munuaisyhdistyksistä, Sirpa neuvoo.

Rohkeampaa linjaa elinluovutuksiin

Puolitoista vuotta sitten Sirpa sai tuntemattomalta luovuttajalta munuaisen ja voi nykyään hyvin.

- Isä ja sisko olivat jo valmiita luovuttamaan, mutta sitten tuli puhelinsoitto, että nyt on minulle sopiva munuainen tarjolla. Siitä paikasta piti lähteä koneella Helsinkiin.

Sirpa oli onnekas, hän joutui olemaan elinsiirtojonossa vain yhdeksisen kuukautta. Luovutuselmistä on kova puute ja esimerkiksi Keski-Pohjanmaalta pääsee munuaissiirtoon vuosittain viitisen potilasta.

Sirpa Läspä on samaa mieltä kuin Keski-Pohjanmaan keskussairaalan munuaisosaston ylilääkäri Stefan Andersson, joka haluaisi Suomessa munuaisluovutuksiin rohkeampaa linjaa.

Nyt munuaissiirtoja tehdään pääosin vain kuolleilta luovuttajilta. Vuosittain parista sadasta munuaissiirrosta vain noin 20 saadaan elävältä sukulaiselta.

Lue seuraavaksi