Sijaiskoti on kissalle välietappi

Moni lemmikki päätyy syystä tai toisesta eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin. Sijaiskodissa eläimet saavat hoitoa ja huolenpitoa siihen saakka, kun niille löytyy uusi, vakituinen koti.

sijaiskodit
Kissanpoikanen ja ruokakulhot.
Elina Kinos / Yle

Milla Pekkilän asunnossa käy kuhina: kolmion nurkissa viipottaa viisi kissaa, koira ja pari kania. Kaikki eläimet eivät kuitenkaan asu Pekkilän luona vakituisesti, sillä hän on mukana Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskotitoiminnassa.

Pekkilän luona on tällä hetkellä sijoituksessa yksi aikuinen ja neljä pentukissaa. Niille etsitään parhaillaan uutta, pysyvää kotia.

- Omat ja sijoituseläimet tulevat hyvin toimeen keskenään, vaikka iso kissa ehkä vähän arastelee koiraa, Pekkilä kertoo.

Sijaiskotitoiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Eläinsuojeluyhdistys maksaa eläinten ruuat, mutta muuta korvausta vapaaehtoiset eivät saa. Eläinrakkaus vei Pekkilän mukaan toimintaan noin vuosi sitten.

- Minulla on vahva pelastusvietti. Pienestä pitäen kaikki eläimet hevosista ja lehmistä pieniin hiiriin ovat olleet minulle todella rakkaita.

Sijaiskodin pyörittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä: eläinkatras vaatii paljon huomiota, niitä hoidetaan ja lääkitään. Lopulta vastaan tulee kuitenkin luopuminen.

- Siihen vain pitää osata suhtautua, että nämä ovat täällä väliaikaisesti. Kyllä eläimiin kiintyy, eikä aina malttaisi luopua, mutta ei niitä kaikkia voi pitääkään.