Keskusta ja RKP eivät kavahda vaalivetureiden luopumista Helsingissä

Liuta aiempien vaalien äänirohmuja on luopunut ehdokkuudesta syksyn kuntavaaleissa Helsingissä. Suhteellisesti kovin isku on tullut Keskustalle ja RKP:lle.

Kuntavaalit 2012
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen
Keskustan puoluesihteeri Timo LaaninenYle

Torstaina kisan jätti viime kuntavaaleissa viidesosan Helsingin keskustaäänistä kerännyt Mari Kiviniemi. Keskusta ei julkaise vielä ehdokaslistaansa, mutta puoluesihteeri Timo Laaninen uskoo, että Kiviniemen 2421 äänen aukko saadaan paikattua.

- Meidän muiden ehdokkaiden pitää tietysti tehdä parhaamme. En minä oikein Kiviniemeä osaa moittiakaan. Hän on joka tapauksessa ensimmäinen Keskustan puheenjohtaja, joka on Helsingistä ollut kuntavaaleissa ehdokkaana, Laaninen toteaa.

RKP:n 2480 äänen kuntavaaliveturi Astrid Thors on kertonut, että hän ei lähde ehdolle lokakuun vaaleissa. RKP:stä ehdolle on lähdössä puolustusministerin valtiosihteeri Marcus Rantala.

- Tietenkin se on haasteellista, kun ääniharava ei asetu ehdolle, mutta toisaalta se voi myös avata tämän kilpailutilanteen ja meillä on monta hyvää haastajaa ja hyvä lista, Rantala vakuuttaa.

Asumisen hinta ja velkaantuminen huolina

Seuraava valtuustokausi tuo metropoliselvityksen, lisää velkaa ja lisää helsinkiläisiä nykyiseen 600 tuhannen joukkoon.

Ei tuolla maakunnissa enää suurta väestöreserviä ole, että muuttoliikkeen kautta tänne kannattaisi hirveästi enää uusia ihmisiä mihinkään suunnitelmiin kirjata tavoitteeksikaan.

Timo Laaninen

Vaikka keskusta muutoin haraa kuntauudistusta vastaan, se Laanisen mukaan puoltaa erillistä metropoliratkaisua. Paisuviin asumiskustannuksiin hän tarjoaa ratkaisuksi muiden maakuntien tilanteen parantamista.

- Ei tuolla maakunnissa enää suurta väestöreserviä ole, että muuttoliikkeen kautta tänne kannattaisi hirveästi enää uusia ihmisiä mihinkään suunnitelmiin kirjata tavoitteeksikaan. Tämmöinen tasapainoinen aluekehitys on yksi vastaus siihen, miten tätä asuntojen hintojen nousua voitaisiin täällä hillitä, Laaninen sanoo.

Hallituspuolue RKP:n leirissä kannetaan luonnollisesti huolta Helsingin lisävelasta.

- Myös kuntapuolella on havaittavissa, että velkaantumiskierre on jatkumassa ja se ei ole järkevää. Pitää rakentaa sellainen julkinen talous, että se on kestävällä pohjalla, että se kestää myös pitkäjänteisesti riippumatta vaalikaudesta, Marcus Rantala sanoo.

Puolueiden pitää jättää ehdokaslistansa 18. syyskuuta.