KiVa Koulua testataan eri puolilla maailmaa

Kiusaaminen kouluissa noudattaa samoja kaavoja maasta tai kulttuurista riippumatta. Suomalainen kiusaamista vähentämään pyrkivä KiVa Koulu -ohjelma haluttaisiin viedä myös ulkomaisten oppilaitten avuksi.

Suomessa kehitetty KiVa Koulu -ohjelma on käytössä 90 %:ssa suomalaisista peruskouluista. Kuva: Yle

Turun yliopistossa kehitetty koululaisten kiusaamista vähentävä KiVa Koulu -ohjelma on levittäytymässä maailmalle.

Ruotsin Lerumin kunnassa KiVa-ohjelman kokeilu vähensi kiusaamiset liki puoleen. Ohjelmaa testataan Ruotsin lisäksi myös Hollannissa, Walesissa, Yhdysvalloissa, Luxemburgissa ja Japanissa.

Tavoitteena on tulevaisuudessa myydä suomalaisohjelman lisenssejä maailmalle. Suomessa KiVa -ohjelma on käytössä liki kaikissa ala-asteen kouluissa. KiVa Koulun -ohjelma kitkee kiusamistapauksia puuttumalla ongelmaan jo ennakolta, sanoo ohjelman kansainvälisen toiminnan projektipäällikkö Juha Ollila.

- Oppilaiden kanssa käydään läpi erilaisia kiusaamistilanteita ja eri osapuolten näkemyksiä tilanteissa. Harjoitusten avulla oppilaat pääsevät näkemään, mitä kiusaamistilanteessa tapahtuu ja kiusatun sekä kiusaajan rooli tulee esiin.

Hankkeitten välillä käydään kovaa kilpailua

KiVa Koulu -ohjelma ei ole yksin pyrkimässä maailman koulutusmarkkinoille. Kilpailu on kovaa kouluille tarjottujen hankkeitten kesken.

- Koulukiusaamisen kitkemiseen tähtääviä ohjelmia on kansainvälisesti useita. KiVa Koulu -ohjelma on poikkeuksellinen siinä, että meillä on tarjota todella konkreettinen ja kaiken kattava materiaali. Etua on myös siitä, että suomalainen koulutusvienti on tällä hetkellä muutenkin hyvässä maineessa, Ollila arvioi.

Usko suomalaisen ohjelman menestykseen ja osaamiseen on kuitenkin vahva.

- Mielenkiintoa eri maista on osoitettu niin paljon, että uskon vahvasti KiVa Koulu -ohjelman menestyvän myös maailmalla, sanoo Ollila.