1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisasiakkaat maksukorttiurkkijoiden uhrina

Lahden keskustan ravintoloissa on vaanittu etenkin naisasiakkaiden maksukortteja. Kun kortin tunnusluku on nähty, uhrin rahakukkaro on anastettu ja tili tyhjennetty. Pin-koodeja on nuuskittu myös kuvaamalla.

Kuva: Yle

Poliisi tutkii Lahdessa viime viikkojen aikana useita varkaudeksi ja maksuvälinepetokseksi kirjattuja tapauksia. Ravintoloissa ja baareissa on maksutilanteessa urkittu asiakkaiden maksukorttien pin-koodeja ja myöhemmin tyhjennetty tili.

Poliisi epäilee, että keskustan ravintoloissa ja baareissa on ollut liikkeellä ilmeisesti useampia henkilöitä, jotka ovat näin saaneet tietoonsa maksukorttien tunnuslukuja. Poliisin mukaan kukkaroita ja maksukortteja on viety naisten suljetuista käsilaukuista tungostilanteessa

Poliisi kehottaa huolellisuuteen pankkikortilla maksettaessa. Paras suojautumiskeino koodivarkailta on se, että aina pin-koodia näppäillessä peittää tapahtuman, ja estää näin kuvaamasta näppäilyä tai kurkkimasta sivusta koodia.

Debit-kortille voi myös säätää päivittäisen nostorajan. Se kannattaa valita todellisen käteistarpeen perusteella. Poliisin mukaan harva tarvitsee yli 100 euroa käteistä päivässä.

Jos kortti katoaa, siitä tulee ilmoittaa välittömästi korttien sulkupalveluun, joka ottaa vastaan ilmoituksia vuorokauden ympäri. Samanlaisia tapauksia on tullut ilmi muun muassa Tampereen seudulla.