Rakkolanjoessa ei merkittäviä bakteerimuutoksia

Jätevedenpuhdistamon häiriötilanteen vaikutuksia Rakkolanjoen laatuun seurataan. Ensimmäisissä näytteissä ei todettu merkittäviä bakteerimuutoksia.

jäteveden käsittely
Rakkolanjoki Toikansuon jätevedenpuhdistamon tulipalon jälkeen 24.8.2012
Yle / Petri Kivimäki

Lappeenrannan Toikansuon jätevedenpuhdistamon häiriötilanne ei ole vielä aiheuttanut merkittäviä muutoksia Rakkolanjoen laatuun. Eilen otetuissa näytteissä ei vielä näkynyt merkittäviä bakteerimuutoksia.

Perjantaina joessa todettiin kuitenkin selviä muutoksia ulkonäössä ja hajussa. Kenttähavaintojen perusteella puhdistamon alapuolella todettiin voimakas viemärin haju ja runsaasti kiintoainetta. Karkkolan, Piutulan ja Kiialan näytepisteillä todettiin lievä viemärin haju. Kemppilän näytepisteellä tilanne oli normaali.

Poikkeuksellinen tilanne näkyy ensimmäisten näytteiden perusteella suolistoperäistenbakteerien runsaana määränä.

Häiriötilanteen vaikutuksia seurataan vesinäytteillä muutamia päiviä. Tulosten perusteella päätetään, miten pitkään näytteenottoa jatketaan. Seuraavat näytteet otetaan lauantaiaamuna.

Jätevedenpuhdistamolle asennettiin torstai-iltana varavoimakone, joka on käytössä tämän syksyn ennen varsinaisen kompressorin korjaamista.

Vesinäytteiden tuloksista tiedotetaan Lappeenrannan kaupungin internetsivuilla Ajankohtaista -osiossa www.lappeenranta.fi (siirryt toiseen palveluun)