Valon maalari William Turner esittäytyy Tampereella

Tampereella avautuu romantiikan ajan tunnetuimman englantilaisen taiteilijan William Turnerin näyttely. Turner suhtautui intohimoisesti maisemamaalaukseen. Hän on vaikuttanut useaan suomalaiseen maalariin.

kuvataide
Nainen katselee William Turnerin grafiikkatauluja Tampereen taidemuseossa.
Petri Aaltonen / Yle

William Turneria sanotaan valon maalariksi. Turnerin taito kuvata valoa näkyy myös Tampereen taidemuseon näyttelyssä - erityisesti akvarellimaalauksissa.

- Siellä on sellaista kultaista värin hehkua ja pehmeää tunnelmaa, kuten aamunkajoa ja iltaruskoa. Se on sitä parhainta antia, mitä näissä akvarelleissa on, amanuenssi Virpi Nikkari kuvailee.

Turner tunnetaan parhaiten suurista öljyväriteoksistaan. Omana aikanaan hän kuitenkin saavutti mainetta myös vesivärimaalauksillaan.

Turnerit vaihdettiin muumeihin

Tampereen taidemuseo on lainannut näyttelyn teokset Buryn taidemuseosta Pohjois-Englannista.

- He olivat hyvin kiinnostuneita meidän Tove Janssonin muumikokoelmasta, joka on osa Tampereen taidemuseon kokoelmaa. Vaihtokauppana saimme tämän hienon Turnerin näyttelyn tänne museoon, Nikkari kertoo.

Maisemamaalauksen puolestapuhuja

Akvarellitöiden lisäksi esillä on Turnerin merkittävin grafiikan kokoelma Liber Studiorum 1800-luvun alkupuolelta. Kokoelmassa Turner tutki maisemamaalauksen eri mahdollisuuksia.

- Turner oli kiinnostunut puhumaan maisemamaalauksen puolesta, koska silloin historiallisia maalauksia pidettiin tärkeimpinä kuvataiteessa. Hän myös onnistui tekemään maisemamaalauksen tunnetuksi, Bury Art Museumin kuraattori Katherine McClung-Oakes sanoo.

Turner innoitti kokoelmallaan monia kuvataiteilijoita ja on vaikuttanut myös moneen suomalaiseen maisemamaalariin 1800-luvun lopulta lähtien.