Apple voitti patenttikiistan - Samsung tuomittiin miljardiluokan korvauksiin

Elektroniikkajättien patenttikiista on ratkennut Yhdysvalloissa. Samsung tuomittiin maksamaan Applelle yli miljardin dollarin korvaukset. Samsung valittaa päätöksestä.

talous
Samsungin ja Applen mainokset rinnakkain.
Samsung ja Apple mainostavat rinnan tuotteitaan Soulissa Etelä-Koreassa. Heti oikeuden tuomion julistamisen jälkeen ei ollut selvää, keskeyttääkö ratkaisu Samsungin laitteiden myynnin tai vaikuttaako se yhtiön uusien mallien julkaisuun.STR / EPA

Yhdysvaltalaisen tuomioistuimen mukaan Samsung on loukannut useita Applen patentteja. Samsung tuomittiin maksamaan Applelle älypuhelinteknologian loukkauksesta 1,05 miljardin dollarin korvaukset. Euroissa tämä on lähes 840 miljoonaa.

Tuomio julkistettiin Kaliforniassa noin kahdelta lauantaiyönä Suomen aikaa.

Samsung todettiin syylliseksi esimerkiksi näytön monikosketus- ja zoomaustoiminnon sekä navigointiin liittyvien patenttien loukkaamiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Apple voitti useat vaateensa Samsungia kohtaan.

Lisäksi joidenkin Samsungin puhelinten todettiin loukanneen Applen patenttia muotoilussa.

Tuomioistuimen mukaan Samsung rikkoi viittä Applen patenttia tietoisesti. Kaikkiaan Apple syytti Samsungia seitsemän patenttinsa loukkaamisesta.

Applen mukaan Samsung on kopioinut liian tarkasti sen iPhone-älypuhelimia ja iPad -tabletteja, mistä Apple haki 2,5 miljardin dollarin korvauksia. Apple haki myös kieltoa, joka voisi potkia jotkut Samsungin tuotteet pois Yhdysvaltain markkinoilta.

Vastasyytteessään Samsung vaati Applea maksamaan omista patenttiloukkauksistaan 422 miljoonaa dollaria. Kalifornialainen tuomioistuin kuitenkin torjui Samsungin vaatimukset.

"Valtaisa voitto Applelle"

Kyseessä on yksi suurimmista patenttiriidoista vuosikymmeniin, ja tuomiolla saattaa olla suuria vaikutuksia markkinoilla.

Heti oikeuden tuomion julistamisen jälkeen ei ollut selvää, keskeyttääkö ratkaisu Samsungin laitteiden myynnin tai vaikuttaako se yhtiön uusien mallien julkaisuun.

- Tämä on valtaisa murskavoitto Applelle, sanoi patenttilain professori Brian Love Santa Claran yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

- Kaikki sen patentit todettiin valideiksi. Lisäksi useimpien tai kaikkien Samsungin syytteessä olleiden tuotteiden todettiin loukkaavan kaikkia Applen patentteja yhtä lukuunottamatta. Vielä parempaa on, että Samsungin katsottiin loukanneen tietoisesti viittä patenttia seitsemästä, Love lisäsi.

Tuomio vaikuttaa useisiin Samsungin tuotteisiin, mukaan lukien suositut Galaxy-älypuhelimet ja Galaxy 10 -tabletit. Yhtiön lippulaivapuhelimeen, äskettäin julkaistuun Galaxy III S -malliin se ei kuitenkaan vaikuta. Tosin sitä ja joitakin muita Samsungin tuotteita saattaa odottaa vielä erillinen oikeuskanne.

Teknologia-analyytikko Jeff Kaganin mukaan ei ole vielä selvää, voiko Samsung jatkaa teknologian käyttämistä ja maksaa siitä Applelle, vai pitääkö yhtiön suunnitella tuotteensa uusiksi.

Samsung on todennut, että tuomio ei jää tapauksen "viimeiseksi sanaksi", vaan yhtiö aikoo valittaa asiasta. Tarvittaessa asia viedään korkeampiin oikeusasteisiin, sanoo yhtiö tiedotteessaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset