HS: Ministereiltä tyrmäys sote-uudistukselle

Yle Uutiset kertoi torstaina sosiaali- ja palvelurakenteen uudistussuunnitelmasta, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaisi tulevaisuudessa 20 vastuukuntaa.

Kotimaa

Sekä sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) teilaavat suunnitellun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen, kertoo Helsingin Sanomat.

Yle Uutiset kertoi torstaina, että kaavaillun uudistuksen toteutuessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä vastaisi tulevaisuudessa nykyisten sairaanhoitopiirien sijaan 20 vastuukunta-aluetta ja viisi erityisvastuualuetta eli "ervaa".

Risikon mukaan suunnitelma poikkeaa hallitusohjelmasta ja sosiaali- ja terveyspoliittisen ministeriryhmän linjauksesta. Samoilla linjoilla on myös Guzenina-Richardson.

- Mallista on käyty keskustelua, ja saamieni lausuntojen perusteella tämä malli ei edistäisi suomalaisen terveydenhuollon rakennetta, vaan voisi aiheuttaa hallaa, Guzenina-Richardson kommentoi HS:lle.

Mallin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta valmistelevalle työryhmälle esitti ryhmän puheenjohtaja Kari Välimäki. Hänen mukaansa kuntauudistuksen pakkoliitosten estyessä jäljelle jää monia pieniä kuntia, jotka eivät ole kykeneviä turvaamaan palveluja asukkailleen.

- Tämä on minun näkemykseni siitä, missä ollaan tarpeeksi vahvoja järjestämään palvelut, kommentoi Välimäki ehdotustaan.