Garri Kasparov sai oikeudelta osavoiton, purentajuttu jatkuu

Venäläinen oppositiojohtaja Garri Kasparov on vapautettu syytteestä, joka koski laitonta mielenosoitusta. Hän voi saada kuitenkin pitkän vankilatuomion, koska hänen väitetään purreen poliisimiestä.

Ulkomaat
Garri Kasparov.
Garri Kasparov poistui kuulusteluista moskovalaiselta poliisiasemalta maanantaina.Maxim Shipenkov / EPA

Oikeus on vapauttanut Venäjän tärkeimpiin oppositiojohtajiin kuuluvan Garri Kasparovin. Entinen shakkimestari vangittiin viikko sitten perjantaina epäiltynä laittomaan mielenosoitukseen osallistumisesta.

Kasparov piti oikeuden päätöstä historiallisena. Oikeus hylkäsi poliisimiesten kertomuksen Kasparovin toiminnasta ja piti oikeana muiden silminnäkijöiden todistuksia, joita valokuvat ja videonauhoitteet vahvistivat.

- Ensi kertaa oikeus ei hyväksynyt univormupukuisten todistusta. Tämä päätös auttaa monia ihmisiä, jotka joutuvat vastaaviin tilanteisiin, Kasparov kommentoi.

Oppositiojohtaja oli tapahtumahetkellä Hamovnikin oikeustalolla seuraamassa punkyhtye Pussy Riotin oikeudenkäyntiä. Yhtyeen kolme jäsentä saivat kahden vuoden vankeustuomiot. Poliisi syytti Kasparovia poliisin- ja valtionvastaisten iskulauseiden huutamisesta. Jos syytteet olisi hyväksytty, hän olisi voinut saada 15 päivän vankeustuomion.

Kasparov sanoi antaneensa juuri lehdistöhaastattelua, kun hänet pidätettiin väkivaltaisesti. Hän aikoo nostaa syytteen hänet laittomasti pidättäneitä poliisimiehiä vastaan.

Kasparovia koskeva oikeuden käsittely ei kuitenkaan ole vielä ohi. Kasparovin syytetään purreen häntä pidättämässä ollutta poliisimiestä käteen. Pahimmillaan hän voi saada viiden vuoden vankilatuomion.

Oppositiojohtaja kiistää syytteen jyrkästi. Asian tutkinta on siirretty Moskovan poliisilaitokselta liittovaltion tutkintakomissiolle, jonka tutkinnassa on myös monen muun oppositiojohtajan, esimerkiksi Aleksei Navalnyn, väitetty lainvastainen toiminta.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters, Yle Uutiset