Norjan mysteeripaketista paljastui melkoinen yllätys

Sata vuotta sitten suljetuksi väitetty paketti paljasti perjantai-iltana viimein salaisuutensa. Suurin yllätys oli se, että vuonna 1912 suljetuksi väitetyssä paketissa oli vuosia myöhemmin ilmestyneitä sanomalehtiä.

Pakettia avataan.
Norjassa avattiin perjantai-iltana suorassa tv-lähetyksessä vuodelta 1912 peräisin väitetyksi oleva paketti. Paketti näytti sisältävän mm. historiallisia dokumentteja, kirjeitä ja sanomalehtileikkeitä.

Norjassa sata vuotta avaamattomana pysyneeksi väitetyn paketin salaisuus paljastui viimein perjantai-iltana, kun 40 senttimetriä pitkä, 28 senttimetriä leveä ja kolme kiloa painava pakkaus avattiin.

Suurin paljastus oli, ettei paketti ollutkaan sata vuotta vanha, sillä siitä löytyi vuoden 1912 jälkeen ilmestyneitä sanomalehtiä. Verdens Gang -lehden mukaan tutkijat uskovatkin, että paketti suljettiin oikeasti vasta 1920-luvulla.

Selin kunnanjohtajan Johan Nygaardin tekemän paketin päälle oli laitettu päiväykseksi 26. elokuuta 1912 ja kirjoitettu, että sen voi avata vasta vuonna 2012.

- Paketista ei löytynyt kultaa, hopeaa tai oikeuksia yhdysvaltalaisiin öljylöytöihin, vaan paljon papereita, sanoi paketin sisältöä toimittajille esitellyt museonjohtaja Torveig Dahl.

Paketissa oli useita sanomalehtiä sekä lehtileikkeitä, kokousten pöytäkirjoja, kirjeitä ja kuningas Haakon VII lahjoittama liina. Tutkijat tutustuvat nyt tarkemmin asiakirjojen sisältöön.

- Tämä on yhtä juhlaa museologille, Dahl iloitsi.

Paketin sisällöstä syntyi ennen sen avaamista villejä huhuja. Muun muassa vuonna 1912 Titanicin uppoamisen yhteydessä kadonneen timantin ja elämän tarkoituksen epäiltiin piileskelevän ruskeiden käärepapereiden suojissa.

Vuosikymmenien aikana paketti selvisi useista muutoista, sodasta ja roskakorista, jonne se vahingossa päätyi.