1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheenäidit innostuneita kierrättämisestä

Vanhoja vaatteita jää Suomessa koko ajan enemmän käyttämättömiksi. Vaikka yhdistysten keräyslaatikoihin tuodaan entistä enemmän vaatteita, päätyy myös kaatopaikoille liikaa tekstiilijätettä. Perheenäidit ovat ahkeria kierrättäjiä, sillä käytetyt lastenvaatteet käyvät hyvin kaupaksi.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä kirpputorilla.
Yle

UFF-yhdistyksen keräyslaatikoihin eri puolilla Suomea jätetään tänä vuonna noin yhdeksän miljoonaa kiloa vanhoja vaatteita. Määrä on kasvanut joka vuosi, sillä ihmiset ostavat yhä enemmän vaatteita ja sitä myötä myös luopuvat niistä nopeammin.

Suomessa ei ole systemaattisesti järjestettyä vaatteiden keräystä. Vaikka hyväntekeväisyyttä tekevien yhdistysten keräyslaatikoita on yhä useammassa kaupungissa, viedään vuodessa silti 90 000 tonnia tekstiilejä kaatopaikoille.

Perheenäidit ovat kuitenkin aikaisempaa aktiivisempia vaatteiden kierrättäjiä.

- Lähinnä naiset ja erityisesti lapsiperheiden äidit kierrättävät vaatteita. Ehkä he ajattelevat ympäristöarvoja jonkin verran enemmän kuin muut, kertoo UFF:n kumppanuustoiminnan päällikkö Minja Huopalainen.

UFF:n vaatekeräyslaatikoihin tulee paljon naistenvaatteita, mutta lastenvaatteita on vähemmän.

- Lastenvaatteita kierrätetään monia eri kanavia pitkin, joten niitä ei päädy keräyslaatikoihin niin paljon, Huopalainen sanoo.

Lastenvaatteita kierrätetään netissä

Vantaan Kartanonkoskella pihakirpputorilla lastenvaatteita myyvä Pauliina Leskinen kierrättää tehokkaasti ostamansa vaatteet, lähinnä lastenvaatteet.

- Kyllä se niin on, että lastenvaatteet menevät hyvin kaupaksi, mutta aikuisten käytettyjä vaatteita kukaan ei juuri vilkaisekaan, Leskinen sanoo.

Hän myy internetin kautta hyväkuntoisimmat ja laadukkaimmat merkkivaatteet. Sen jälkeen hän yrittää myydä osan kirpputoreilla.

- Ne vaatteet, mitkä ovat vähänkin heikommassa kunnossa, vien aika helposti vaatekeräyslaatikkoon, Leskinen kertoo.

Hänen mielestään erityisesti lastenvaatteiden kierrättäminen on tehty nykyään helpoksi.

- Facebookissa on nykyään monia ryhmiä, joissa myydään tietyn merkin käytettyjä vaatteita. Niiden kautta käytetyistä vaatteista voi saada hämmästyttävän hyvän hinnan, hän ihmettelee.

Leskisen mielestä perheenäidit huomaavat varmasti, kuinka paljon rahaa lasten vaatteissa ja tarvikkeissa on kiinni.

- Kierrättäminen on helppo tapa yrittää saada rahaa arvokkaammista tuotteista, Leskinen summaa.

Lue seuraavaksi