Hyppää sisältöön

Vaaliasiantuntija: Perussuomalaiset voi olla kuntavaalien ainoa voittaja

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg ennakoi, että syksyn kuntavaaleissa varsinkin keskusta ja kokoomus häviävät kannatustaan edellisvaaleista. Ainoaksi kannatuksen lisääjäksi povatun perussuomalaisten suurin haaste liittyy siihen, saako puolue tarpeeksi ehdokkaita kokoon.

Tutkija ja vaaliasiantuntija Sami Borg työhuoneessaan. Kuva: Yle

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi, että kuntavaaleissa vain perussuomalaiset pystyy lisäämään kannatustaan edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Borg perustaa arvionsa viimeaikaisiin kannatuskyselyihin.

Menestyminen kuntavaaleissa on silti perussuomalaisillekin eduskuntavaaleja hankalampaa. Hyviä ehdokkaita pitäisi löytyä monikertainen määrä.

- Vuonna 2008 kannatustaan lisäsivät erityisesti perussuomalaiset, kokoomus ja vihreät. Nyt jos verrataan gallupkannatusta viime kunnallisvaalien tulokseen, näyttää siltä että on vain yksi selkeä vaalivoittaja tulossa: perussuomalaiset, Borg ennakoi.

Viime kuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus oli runsaat viisi prosenttia. Puolueella on siis matkaa suurten joukkoon. Suurin puolue viime kuntavaaleissa oli kokoomus yli 23 prosentin kannatuksella, yli 20 prosentin pääsivät myös SDP ja keskusta.

- Vihreillä kannatus olisi nyt tässä vertailussa noin plusmiinus nolla, ja erityisesti keskusta ja kokoomus olisivat häviämässä, Ylen vaaliasiantuntija Borg sanoo.

Löytääkö perussuomalaiset tarpeeksi vetovoimaisia ehdokkaita?

Nyt perussuomalaisia avittaa eduskuntavaalimenestyksen lihottama kassa ja yhä myllertävä eurokriisi. Helpolla ei perussuomalaisten valta kunnissa kasva. Paljon on kiinni siitä, löytääkö puolue vetovoimaisia kuntavaaliehdokkaita.

- Kunnallisvaaleissa esimerkiksi tarvittava ehdokasmäärä on niin paljon suurempi kuin eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa me puhumme 250 ehdokkaasta ja nyt pitäisi puhua  2 500 ehdokkaasta. Siinä on todella kova työ perussuomalaisille, Borg uskoo.

Ehdokkaita perussuomalaisten riveihin haalii kansanedustaja Juha Väätäinen.

- Ihmisethän haluavat olla voittajan puolella, ja tässä suhteessa me tulemme varmasti nämä kuntavaalit voittamaan aika isolla jytkyllä. Minusta alkaa tuntua, kun kierrän - tämä on 48. paikkakunta - että se vaalivoitto saattaa olla isompi prosentuaalisesti kuin mitä se oli eduskuntavaaleissa, Väätäinen maalailee.

Sami Borg arvelee, että vaalien puheenaiheeksi tunkeutuu kuntatalouden lisäksi euron kriisi.

- Missään nimessä ei ole tutkimustenkaan perusteella niin, että yksi tai kaksi asiaa ratkaisisi vaalin, vaan kyllä ihmiset harkitsee hyvin monenlaisia asioita. Eivät tietenkään asiat pelkästään ratkaise. Moni ihminen äänestää tuttua ehdokasta tai hyvin painotetusti hyvää ehdokasta.

Myös lauantaina ilmestyneiden Iltalehden ja Ilta-Sanomien julkaisemat kuntavaalikyselyt tukevat Sami Borgin arvioita perussuomalaisten menestyksestä. Tässä kuussa tehtyjen kyselyjen mukaan kokoomus, SDP ja keskusta olisivat menettämässä asemiaan viime kuntavaaleista, ja perussuomalaiset olisi kolmanneksi tai neljänneksi suosituin puolue.