1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neil Armstrong on kuollut

Ensimmäisenä ihmisenä Kuussa kävellyt astronautti Neil Armstrong on kuollut 82-vuotiaana. Armstrong oli Apollo 11 -lennon komentaja. Hän lausui kuuluisat sanat "tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".

Neil Armstrong kuumoduulissa Kuun pinnalla Apollo 11 -lennolla heinäkuussa 1969. Armstrong on juuri päättänyt historiallisen kuukävelynsä. Kuva: EPA / Nasa

Yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong on kuollut. Armstrongin perhe on vahvistanut hänen kuolleen sydänleikkauksen komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 82-vuotias. Aiemmin elokuussa hän oli leikkauksessa sepelvaltimo-ongelmiensa vuoksi. Syntymäpäiväänsä hän vietti 5. elokuuta. 

Armstrong oli Apollo 11 -lennon komentaja. Kuuhun lento laskeutui 20. heinäkuuta 1969. Armstrong oli ensimmäinen Kuussa kävellyt ihminen.

Hän lausui kuuluisat sanat "tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle". Armstrong vietti Kuussa liki kolme tuntia kollegansa Edwin "Buzz" Aldrinin kanssa. Arvioiden mukaan 450 miljoonaa ihmistä seurasi televisioistaan Armstrongia, joka jätti jalanjälkensä Kuuhun.

Neil Armstrong Kuun pinnalla 20. heinäkuuta 1969. Kuva: NASA / EPA

Ohiossa syntynyt Armstrong oli aloittanut astronauttina vuonna 1962. Hänen kiinnostuksensa ilmailuun heräsi jo lapsena. Teini-ikäisenä hän työskenteli kotinsa läheisellä lentokentällä. Hän osallistui 50-luvulla Korean sotaan lentäjänä. 

En ollut valittu olemaan ensimmäinen - olin valittu vain lennon komentajaksi. Olosuhteet laittoivat minut siihen tiettyyn rooliin.

Neil Armstrong vuonna 2005

Apollo 11 -lento jäi hänen viimeisekseen. Vuotta myöhemmin hän jätti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ja siirtyi professoriksi Cincinnatin yliopistoon. Armstrong oli useiden yliopistojen kunniatohtori.

Hän asui vaimonsa Carolin kanssa Cincinnatin alueella. He avioituivat vuonna 1999. Aiemmasta avioliitostaan Armstrongilla oli kaksi aikuista poikaa.

Vaatimaton luonne

Armstrongia on kuvailtu luonteeltaan vaatimattomaksi ja hän vältteli valokeilaa. Harvinaisessa CBS-uutiskanavan haastattelussa vuonna 2005 hän sanoi, ettei ansainnut saamaansa huomiota astumisesta ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle.

Neil Armstrong puhumassa John Glennin Friendship 7 -lennon 50-vuotisjuhlapäivällisillä Ohion yliopistossa Columbuksen kaupungissa helmikuussa 2012. Glenn oli ensimmäinen yhdysvaltalainen, joka kiersi Maan sen kiertoradalla. Kuva: EPA / Bill Ingalls / Nasa

- En ollut valittu olemaan ensimmäinen - olin valittu vain lennon komentajaksi. Olosuhteet laittoivat minut siihen tiettyyn rooliin.

Armstrongilta kysyttiin haastattelussa, millaista oli seistä Kuun pinnalla.

- Se on kiinnostava paikka olla. Suosittelen, hän vastasi.

Armstrongin perhe sanoi lausunnossa, että parhaiten häntä voi muistaa kunnioittamalla hänen palvelustensa, saavutustensa ja vaatimattomuutensa esimerkkiä.

- Seuraavan kerran, kun kuljet ulkona kirkkaassa yössä ja näet Kuun hymyilevän sinulle, ajattele häntä ja iske hänelle silmää.

Armstrongin perheen mukaan hän oli kiinnostunut ilmailusta ja tutkimisesta läpi elämänsä eikä menettänyt poikamaista ihmetystään niiden äärellä.