Sunnuntaisuomalainen: Työojennuksesta ehkä uusi rangaistus kouluihin

Jatkossa koulun sääntöjä rikkonut oppilas voi joutua jälki-istunnon sijasta sovittamaan tekosensa työllä, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.

Kotimaa
Koululaisia koulun pihalla.
Yle

Opetusministeri Jukka Gustafsson aikoo viedä työojennuksen lainsäädäntöön, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.

Työojennus tarkoittaisi käytännössä sitä, että oppilas voitaisiin määrätä vaikkapa siivoamaan aiheuttamansa sotku. Nykylainsäädännön mukaan tämä ei ole mahdollista. Vastikään Sastamalassa koulun rehtori sai huomatuksen apulaisoikeuskanslerilta määrättyään tupakoineille oppilaille kirjoitustöitä.

Opetusministeri Gustafssonin mukaan jälki-istuntoa pitäisi käyttää modernimmin.

- Minusta voisi tehdä läksyjä tai muuta kasvatuksellisesti hyödyllistä sen sijaan, että tuijottaa tunnin tai kaksi tyhjää seinää, Gustafsson sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Vanhempainliitto ja Opettajien ammattijärjestö OAJ kannattavat sitä, että jälki-istuntoon määrätylle oppilaalle voisi antaa työtä tehtäväksi.

Opetusalan järjestöt ovat toivoneet opettajille lisää keinoja koulurauhan ylläpitämiseksi. Gustafsson sanoo kannattavansa tätä, mutta muistuttaa myös, että lakimuutos vaatii vielä keskusteluja sivistyspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Ministeri Gustafsson ehdotti aiemmin, että koulujen olisi ryhdyttävä laatimaan erillinen kurinpitosuunnitelma. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan paperille laaditut suunnitelmat eivät ratkaise kurinpito-ongelmia.