1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimuslaitos: Arktinen jääpeite ennätyspieni

Japanilaisen tutkimuslaitoksen mukaan pohjoisen napa-alueen jääpeite on sulanut ennätyksellisen pieneksi. Jään uskotaan jatkavan sulamistaan vielä kuukauden ajan.

luonto
Havainnekuva Pohjoisnavan jääpeitteestä.
Japanin avaruustutkimuslaitoksen julkaisemassa havainnekuvassa näkyy vuoden 2012 jääpeitteen (valkoinen alue) pienuus verrattuna vuoden 2007 vastaavaan tilanteeseen (punaisella rajattu alue).Japan Aerospace Exploration Agency

Pohjoisnapaa ympäröivä jääpeite on sulanut pienemmäksi kuin koskaan sinä aikana, kun mittauksia on tehty. Asiasta kertoo Japanin avaruustutkimuslaitos Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Tutkimuslaitoksen mukaan satelliittimittaus tehtiin perjantaina. Jääpeitteen laajuudeksi mitattiin 4,21 miljoonaa neliökilometriä.

Edellinen pienuusennätys tehtiin 24. syyskuuta 2007, jolloin jääkentän laajuus oli 4,25 miljoonaa neliökilometriä.

On huomattava, että edellinen ennätys tehtiin siis kuukautta myöhemmin kuin nyt. Pohjoinen jääpeite jatkaa sulamistaan erittäin nopeaa vauhtia. On siis mahdollista, että jääpeite hupenee tänä kesänä alle neljän miljoonan neliökilometrin, japanilaistutkijat uumoilevat. Yleensä arktinen jää sulaa syyskuun puoliväliin saakka.

Yhdysvaltain Kansallinen lumen- ja jääntutkimuslaitos NSIDC ei ole vielä kertonut ennätysmittauksesta. Laitos on kuitenkin ennakoinut, että sulamisennätys tehdään muutaman päivän kuluessa. Napa-alueen lämpimyyden lisäksi sulamista on kiihdyttänyt pohjoisilla alueilla vallinnut myrskysää, joka osaltaan on hajottanut jäämassaa.

JAXA:n havainnosta uutisoinut uutistoimisto Ria-Novosti on haastatellut asian tiimoilta Pietarissa toimivan napa-alueisiin keskittyvän tutkimuslaitoksen varajohtajaa Aleksander Danilovia.

Danilovin mukaan sulaminen on seurausta pohjoisten alueiden ennätyksellisestä lämpimyydestä, josta on kertonut myös Maailman ilmatieteen laitos WMO. Lämpö kiihdyttää ilmakehän liikkeitä, jolloin myrskyt yleistyvät. Samalla tuuli työntää irronneita jääkappaleita pois arktiselta alueelta.

Jäätyneen alueen sulaminen kiihdyttää maapallon lämpenemistä, sillä auringon lämpö imeytyy paljastuneeseen meriveteen, eikä heijastu jäästä takaisin avaruuteen.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi